29 Март 2024 г. Петък

1 февруари – най-болезнената дата за родните комунисти

2011-02-01 17:05:04

1 февруари е Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. 

Преди десетина дни кабинетът взе решението за подобна дата по предложение на президентите на България д-р Желю Желев (1990–1997) и Петър Стоянов (1997–2002).

1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на т.нар. Народен съд. 

Той става знаков за нашата история, защото поставя началото на кървавите репресии срещу българския народ.

„Денят на национална памет ще почита жертвите, но също така ще ни дава опорна точка за по-вярно разбиране на събитията от близкото минало, без което е невъзможно да вървим напред като свободна, демократична и достойна европейска страна”, посочват в писмо до министър-председателя Бойко Борисов президентите Желев и Стоянов.

Решението на Министерския съвет провокира реакцията на крайнолеви формации.

Комунистическо движение Че Гевара и Съюзът на комунистите в България „осъждат и се отнасят с присмех“ към Деня на почит към жертвите на комунистическия режим. 

„Решението на Министерския съвет, освен че поражда присмех, е дълбоко ревизионистично – то не се съобразява с историческата воля и препоръките на антифашистката коалиция (САЩ, СССР, Великобритания и др.) за възмездие на действията на хитлеристките подлоги в България и поругава паметта на антифашистите в България и по света. 

Присъдите на Народния съд бяха издадени, като част от политиката на правителството на БРП(к), БЗНС, БРСДП и “Звено”, одобрени са от Регентския съвет на Царство България и от Съюзническата контролна комисия. Самият Народен съд беше задължение на България, поето пред САЩ, СССР и Великобритания“, пишат в писмо до медиите от Комунистическото движение Че Гевара и Съюза на комунистите в България.

Със своя акт управляващите отхвърлят за пореден път приноса на нашата държава към световната демокрация и манифестират античовешки и милитаристични позиции, смятат комунистите.

Председателят на СДС Мартин Димитров, Главният секретар Димитър Иванов, членове на НИС и депутати от синята партия отдадоха почит към жертвите на комунистическия режим в Бургаската църква Св. св. Кирил и Методий.

Комунизмът воюваше срещу интелигенцията, християнството, вярата, морала и резултатът бе - лагери, зверства и нечестна смърт без съд и присъда. Нямаме право и не трябва да забравяме зверствата на комунизма, защото в противен случай ще позволим да се повторят. Нека споменът за невинно пролятата кръв гори сърцата ни като вечен огън. Нека миналото да не се повтаря, категорични са сините.

От името на членовете на делегацията на ГЕРБ в Европейския парламент днес бяха поднесени  венци  в памет на жертвите на комунизма пред параклиса на мемориалния комплекс „Жертвите на комунизма" в гpaдинкaтa на НДК и пред паметника на осъдените на смърт от така наречения Народен съд на Софийските централни гробища.

„Както и историята на много други страни от Европейския континент, българският ХХ век е белязан от идеологическо мотивирано политическо насилие, жертви на което в Европа стават милиони хора“, заяви ръководителят на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент д-р Андрей Ковачев. 

Разликата, според него, е че в Европа жертвите на това насилие се помнят, а неговите извършители са осъдени от историята, докато у нас стремежът е миналото да бъде забравено.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати