29 Март 2024 г. Петък

Здравният министър влезе в открит конфликт с касата

2011-02-01 07:15:02
Здравният министър влезе в открит конфликт със здравната каса заради нейни решения, потърпевши от които са малките болници и техните пациенти. Днес д-р Стефан Константинов обвини Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), че е "държава в държавата" и заради действията й страда имиджът на цялото правителство.

"Ябълката на раздора" е новата методика, по която касата ще плаща на болниците тази година. Според министъра "където е имало много пари, ще се дадат пак, а където са давани малко, ще се дадат още по-малко".

Този проблем вече пролича при общинските болници, които няма да могат да лекуват диагнози като комоцио и херния и пациенти в тежко състояние ще са принудени да обикалят от град на град.

Министърът обвини НЗОК и че саботира реформата му, като отказва да финансира купуването на ноу-хау за въвеждане на диагностично свързаните групи, които да заместят сегашните клинични пътеки. "Няколко довода се изтъкваха, че, видите ли, плащанията на болниците били проблем на държавата, на политиката на държавата, но не и на здравната каса. Доста странно обяснение", коментира министърът.

"Предстои тежка година за пациентите, защото има хаос и неяснота на всички нива", коментира пред "Дневник" д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Концепцията за по-добро здравеопазване на министър Константинов, която беше приета от правителството през декември, предвижда от 2012 г. клиничните пътеки, по които сега НЗОК плаща на болниците, да бъдат заменени с диагностично свързани групи (ДСГ). Според мнението на експерти и световния опит те са финансово по-справедливи и пестят пари на системата, защото пациентите не се лекуват поотделно от съпътстващите болести.

За въвеждането на ДСГ са нужни 3 млн. лв. за ноу-хау и софтуер, обучение и свързване на базата данни на общопрактикуващите лекари, лечебните заведения, НЗОК и министерството. За пациентите въвеждането им ще означава, че болниците няма ги изписват само защото е изтекъл срокът по клиничната пътека, а когато са излекувани напълно.

Вторият проблем между НЗОК и министерството вече "натрупа практика". Общинските болници няма да могат да сключат договор със здравната каса за много дейности, които са предлагали досега. Това беше причината и за първия сблъсък между Константинов и НЗОК. От касата обявиха, че проблемът е в медицинските стандарти, написани от здравното министерство, но после се оказа, че е в завишените  изисквания в клиничните пътеки, договорени между касата и лекарския съюз и описани в Националния рамков договор за 2011 г.

В отговор на проблема касата написа указания, но още не е ясно дали те могат да се прилагат от болниците, ако противоречат на договора, който е по-висш документ. Спуснати са някакви указания, разписани от председателя на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов и от управителя на НЗОК д-р Нели Нешева, но няма яснота дали това решава проблема, коментира за "Дневник" д-р Динчо Генев, председател на Асоциацията на лекарите в болничната помощ и директор на общинската болница в Харманли.

Той съобщи, че се е появил и нов проблем - номерата на някои клинични пътеки са сменени и лекарите не могат да се отчетат, защото електронната система на касата не приема новите кодове. "Тъкмо тръгна нормално разплащане от страна на касата и сега отново ще започнат проблемите", каза д-р Генев.

Константинов призова касата да промени методиката, по която възнамерява да плаща на болниците тази година. По-малко пациенти ще имат достъп до болнична помощ, предупреди миналата седмица министърът. Той обяви, че новият подход с нищо не се различава от методиката, по която са определяни парите за лечебните заведения през 2010 г. и това е проблемът, защото които са получавали повече, през 2011 г. ще вземат още повече, а финансирането за "бедните"Дневник"Надзорният съвет прие вчера проектометодиката с някои стилистични промени", без да коментират промените. 

"Големият въпрос е, че имаме пътеки, които са повишени, примерно лъчетерапията. Какво значи това, че ако на същата болница се дадат същите пари като миналата година, ако цената е повишена три пъти, значи три пъти по-малко пациенти ще се лекуват.

Това е един от големите недостатъци на методиката и това минира в бъдеще работата на цялото здравеопазване", обясни министърът.

Война между здравното министерство и здравната каса няма, думите на министъра са неточни или извадени от контекста, а той вероятно е подведен от съветниците си, каза през уикенда управителят на НЗОК д-р Нели Нешева, без да отговори на критиките по същество.

"Контрата винаги е в пациентите и това, което не се плаща с публични средства, в крайна сметка се плаща от пациентите под различна форма - купуване на консумативи, избор на екип, избор на стая или дарение", напомни Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати