26 Април 2024 г. Петък

Инфлацията в еврозоната расте тревожно

2011-01-31 16:22:27
Инфлацията в еврозоната продължи да се увеличава и през януари, като е достигнала 2.4% на годишна база, показват експресните данни на Евростат. Увеличението на ценовия индекс е в тон с притесненията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за ценови натиск във валутния съюз.

Експресните данни не предлагат разбивка за това кои групи стоки поскъпват най-много през януари. Тази статистика ще се появи след две седмици. Предварителните данни могат да бъдат ревизирани, но обикновено съвпадат с официалните. През декември инфлацията в еврозоната беше 2.2% на годишна база, а ЕЦБ се стреми да поддържа увеличението на цените под 2%. Януарската стойност на ценовия индекс е най-високата от октомври 2008 г.

Данните на Евростат в края на годината показваха, че са поскъпнали най-много енергоносителите - с 11% на годишна база, което логично увеличава с над 5% на годишна база и разходите за транспорт. Акцизните стоки също поскъпват значително като резултат от предприетите в редица европейски страни фискални реформи за намаляване на дефицита в бюджета.

На международните стокови пазари до двегодишен връх се повишиха цените както на петрола, така и на основните зърнени култури - жито, соя, царевица.

"В периоди като сегашния централните банки трябва да внимават с цените на стоките, за да няма вторични инфлационни шокове от поскъпването им", заяви в интервю за "Уолстрийт джърнъл" президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише.

Според икономистa на "Глобал инсайт" Хауърд Арчър ЕЦБ ще се въздържи засега от мерки срещу инфлацията. "ЕЦБ разбира, че потребителската инфлация се движи нагоре основно от цените на горивата, стоките и храните.

Банката като че ли е склонна засега да пренебрегва този проблем. ЕЦБ освен това осъзнава, че увеличаването на лихвите е последното нещо, което искат страни като Ирландия, Гърция, Португалия, Испания и Италия", казва Арчър. Според него засега ЕЦБ ще се придържа към принципната си ангажираност за ограничаването на инфлацията в еврозоната. Следващото заседание на ЕЦБ, на което ще се обсъжда паричната политика на ЕЦБ, е в четвъртък.

На сходно мнение е и икономистът на ING Мартин ван Виле. "Заради високата инфлация ЕЦБ ще използва по-остър тон на пресконференцията в четвъртък, но още няма основание да качва основната лихва, защото ръстът в заплатите не може да догони ръста в цените", казва пред "Дау Джоунс" Ван Виле. Основната лихва в еврозоната е 1%.

Пред дилема е изправена не само ЕЦБ, но и централната банка в най-голямата икономика извън еврозната - Великобритания. През декември инфлацията в страната на годишна база стигна 3.7% - доста над очакванията на икономистите. Едновременно с това статистиката измери и най-високата месечна инфлация във Великобритания за последните 15 години - 1% за декември.

Така Банк ъф Ингланд се оказва притисната от бързо растящи цени, от една страна, и анемично вътрешно потребление и висока безработица - от друга. В момента Банк ъф Ингланд държи основната си лихва на 0.5% - най-ниското равнище на ставката в 300-годишната история на монетарната институция.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати