26 Април 2024 г. Петък

Президентът плаши с вето върху Закона за БАН

2011-01-31 16:13:00

Президентът Георги Първанов заплаши, че ако парламентът приеме Закона за БАН във вида, в който предлагат управляващите, той ще упражни правото си на вето. 

В статия, озаглавена „, държавният глава разсъждава по актуални въпроси на българската наука, съобщиха от прессекретариата му. 

В нея той призовава за незабавното изтегляне на поправките в Закона за БАН. 

„Не мога да се съглася проектът да бъде променян между двете четения в парламента, защото текстовете са неприемливи като философия, като основа за реформата“, твърди Първанов. 

„Ако законът бъде приет в този или подобен вариант, той практически ще доведе до разбиването на Българската академия на науките. Поради тази причина заявявам, ако законът бъде все пак приет, ще наложа вето“, категоричен е държавният глава. 

Той остро критикува „нелепата неевропейска, немодерна и неперспективна постановка на управляващите, че науката не е приоритет по време на криза. 

Първанов отчита, че средствата в Националния фонд за научни изследвания са съкратени наполовина. 

Иновационният фонд също претърпял значителни съкращения. 

Според държавния глава бюджетът за наука е драстично орязан. За 2010 г. като цяло за наука били предвидени 0,3% от БВП. Намаляването на средствата общо е около 30%. А бюджетът на БАН е намален с близо 40%. 

„Както се казва, коментарът е излишен“, отсича президентът.

„Трябва да се разбере най-сетне, че без инвестиции в наука и научни изследвания, без превръщането им в реален приоритет на държавата, не само не можем да излезем от кризата, но и страната ни няма да постигне качествено новия растеж, към който се стреми“, категоричен е Георги Първанов. 

Той призовава правителството да възстанови бюджетите за наука, образование и изследователска дейност на нива, които да позволят нормалната работа на университетите и институтите, като ги обвърже с дългосрочна стратегия за развитие на научно-изследователската дейност. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати