25 Април 2024 г. Четвъртък

Какво разследване на СРС-та с постно инфо!

2011-01-31 16:26:07
Ръководството на парламентарната група и Националния съвет на БСП е провело среща с главния прокурор Борис Велчев и неговите заместници по повод СРС гейт, съобщи лидерът на партията Сергей Станишев.

Според него масова е практиката, когато прокуратурата е заявител, да не се получава информация от фактическите реализатори на СРС-тата или да се получава по ограничен, филтриран вид.

"Каква борба с престъпността, моля ви? При този обем СРС-та, със сигурност не цялата информация достига до прокуратурата. Как да направят разследване прокурорите, след като получават такава постничка информация?“, разгневи се лидерът на БСП.

Червените отново настоят за независим контрол върху използването на СРС-та. Червените отчетоха огромно увеличение на прилагането им.

В прокуратурата за първото тримесечие са разрешени над девет хиляди СРС-та. За една година те можело стигнат до 20 хил., а това означавало, по преценка на Станишев, тотално подслушване и полицейска държава.

„Няма как тези скандали, които се генерират от самите управляващи – сами си ги слушат, сами си ги пускат, да не се отразят на доверието към институциите и доверието от страна на ЕК по въпроси като Шенген, докладите по правосъдие и вътрешен ред“, коментира той и добави:

„Има два пътя за прокуратурата – нещата да се „замитат под килима”, а другият път е да се покаже, че се действа според закона”, каза Станишев.

Според него проверката на прокуратурата не трябва да се ограничи само по темата „Леденика” и кой с кого разговарял, а и относно покровителство на фирми от министъра на вътрешните работи.

На срещата на червените с главния прокурор, продължила около два часа, са били обсъдени множество негативни тенденции в правораздаването, за които БСП вече била предупреждавала.

Станишев посочи като пример премахването на независимото бюро за контрол на СРС-тата, което било „пагубно“, промените в НК и НПК, както и въвеждането на специализираните съдилища по начина, по който е предвидено в закона.

„СРС-тата се използват не за нуждите на разкриване на престъпността, а за други цели. Никой не може да даде смислен отговор как се случва, кой ги използва, кой чете тези СРС-та, събират ли се някъде”, каза Станишев.

“Трябва да е ясно на управляващите, че с вота на доверие не са решили нито един сериозен проблем и не са отговорили на нито един от въпросите, които витаят в общественото пространство и които хората задават”, категоричен е червеният лидер.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати