20 Април 2024 г. Събота

Оптимизмът се завърна в Давос

2011-01-30 18:24:56
Най-лошото от финансовата и икономическата криза вече е минало и корпоративните и политическите лидери по света се приготвят за предстоящото бурно възстановяване. Това е един от основните акценти на отминалата 41-ва поред среща на Световния икономически форум в Давос, определена от мнозина като най-оптимистичната за последните 4 години.

"Намираме се в етап на преодоляване на кризата и се обсъждат нови идеи в тази насока", обобщи разговорите през последната седмица главният изпълнителен директор на руската Nanotechnologies Corp. Анатоли Чубиас, цитиран от "Блумбърг".

Доверието на световните бизнес лидери в икономиката достигнало предкризисните си равнища, стана ясно и от ежегодния доклад на одиторската компания PricewaterhouseCoopers, представен в първия ден на форума.

Повишението на оптимизма означава, че бизнесът може да се пренасочи от мерки за управление по време на кризата към такива за стимулиране на растежа.

"Тръгвам си от Давос много по-оптимистично настроен, отколкото при пристигането ми", коментира ръководителят на италианското звено на JPMorgan Chase и бивш икономически министър на страната Доменико Синискалко.

Подобрените нагласи към глобалната икономика бяха потвърдени в петък и от данните за ускорения растеж на американската икономика в края на миналата година, водено от вътрешното потребление.

Подобрението на най-голямата световна икономика в комбинация с ръста на фондовите пазари в последно време позволи на участниците на форума в Давос да го определят като най-оптимистичния за последните четири години.

"Очевидно е, че настроението се промени", каза шведският финансов министър Андерс Борг. "Това е основното послание, което ще занесем вкъщи - че светът или поне икономиката са в по-добра форма", допълни той.

Въпреки очевидното подобрение в нагласите обаче участниците във форума не пропускат да обърнат внимание и на рисковите фактори, които могат да вкарат глобалната икономика в нова криза. Такива например са увеличението на инфлацията, нестабилността на валутните пазари и опасността от налагане на нови ограничения на глобалната търговия.

Проблемите на еврото

Дълговата криза в еврозоната пък остава най-сериозната пречка пред възстановяването за редица политици и представители на бизнеса. Подкрепата на единната европейска валута беше един от основните акценти в изказването на френския президент Никола Саркози, който председателства страните от Г-20. "Уверявам ви, че заедно с (германския канцлер Ангела) Меркел никога няма да се откажем от еврото", заяви той.

Съответно Меркел  подкрепи мнението му и добави, че основният приоритет пред страните членки трябва да бъде задълбочаване на икономическата координация. Тя настоя по-слабите членки на валутния съюз да ускорят действията за понижаване на бюджетните си дефицити.

Представители на финансовия сектор обаче не останаха удовлетворени от изявленията на двамата лидери. По време на петчасова дискусия ръководителите на 40 банки от всички части на света стигнаха до извода, че еврозоната се нуждае от нова, много по-агресивна стратегия за решаване на проблема.
Eдно от предложенията им е да се създаде фонд, който да изкупува облигациите на държавите от т.нар. периферия. Според някои участници в дискусията той трябва да се равнява на около 200 млрд. евро.

Това обаче са само предложения, чието приемане би било много трудно, като се има предвид нагласата на Германия. В последните месеци най-голямата икономика на континента блокира редица нови предложения за преодоляване на кризата като емитиране на единни облигации в рамките на валутния съюз и увеличаване на кризисния механизъм от 750 млрд. евро.

"Развиващите" се пазари

И докато Европа продължава да се бори с дълговите си проблеми, фокусът постепенно се измества към развиващите се пазари като Бразилия, Индия и Китай. Тази т.нар. нова реалност също беше широко дискутирана в швейцарския ски курорт.

"Възстановяването е по-стабилно в развиващите се пазари и тази тенденция продължава да се затвърждава", каза популярният икономист Нуриел Рубини.

Неговото мнение беше подкрепено от почти всички делегати в Давос, някои от които настояха за увеличаване на ролята на тези държави при взимане на глобални решения.

"Мисля, че трябва да извадим от речниците си думите "развиваща се" и "възникваща" икономика", каза изпълнителният директор на рекламния гигант WPP Мартин Сорел, имайки предвид Китай.
Според мнозина абревиатурата BRIC (Бразилия, Русия, Индия и Китай), зад която стоят най-силните развиващи се икономики, вече не е актуална.

Те са на мнение, че трябва да говорим за CIVETS (от първите букви на Колумбия, Индонезия, Виетнам, Египет, Турция и Южна Африка). Що се отнася до тях обаче, най-големият риск е повишението на инфлацията. Някои политици не изключиха този проблем да доведе до размирици в някои от тези държави и дори до смяна на режими.

Големите от СТО се споразумяха да приключат цикъла Доха през юли
Големите страни членки от Световната търговска организация (СТО) си поставиха задача да приключат цикъла Доха за либерализиране на световната търговия през юли, съобщи еврокомисарят за търговията Карел де Гухт, цитиран от "Франс прес". Цикълът Доха започна през 2001 г. и трябваше първоначално да приключи през 2004 г., но заради спорове, които по същество са свързани с неизкоренените все още протекционистки практики, приключването му буксува от години.

Международната енергийна агенция поиска гъвкавост от ОПЕК
Международната енергийна агенция (МЕА) призова държавите от ОПЕК да бъдат гъвкави с оглед на нестабилността в арабския свят, която може да предизвика недостиг на петрол и да изстреля цената му, предаде "Ройтерс". Цената на черното злато отново се доближи до 100 долара за барел в петък вследствие от събитията в Египет. Въпреки поскъпването обаче износителките отказват да увеличат квотите си за добив.

Сблъсъци между полиция и протестиращи в последния ден на форума
До сблъсъци с полицията се стигна по време на протест на антикапиталисти в последния ден на икономическия форум в Давос, предаде "Ройтерс". Протестиращите са замеряли частите на реда с бутилки, а те са се опитали да ги разпръснат с водни струи. Това е втората проява на насилие в рамките на форума. В края на миналата седмица малка експлозия счупи прозорци на четиризвезден хотел в швейцарския курорт, но не нарани никого. Отговорността за нея поеха швейцарски анархисти.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати