24 Април 2024 г. Сряда

Президентът, Алексей и БСП се обединиха срещу кабинета

2011-01-29 14:20:12
Президентът Първанов стои зад атаките към правителството, заяви общественикът Едвин Сугарев в интервю за Bnews. В случая според него става въпрос за обединение на президента, БСП и Алексей Петров срещу кабинета. Това, което се мъчат да направят те, е да го пуснат по президентската писта и по този начин ГЕРБ да не може да спечели следващо мнозинство, каза още Сугарев.

Господин Сугарев, кой според Вас стои зад атаките срещу правителството. Премиерът Борисов излезе със своя версия, че зад тези атаки стои президента Първанов?

Безспорно премиерът е прав. Очевидно псевдопрезидентът Първанов, защото аз него смятам за президент откакто в това си качество образува политическа формация. Псевдопрезидентът Първанов е човекът, който координира тези усилия в качеството си на резидент на руските интереси в България.

Друг е въпросът, че става въпрос за съвпадение на интересите, които, от една страна, се провеждат от гледна точка на президента, от друга страна - от гледната точка на БСП, от трета страна - от гледната точка на българската мафия, която се опитва да наложи своя дневен ред за сметка на този, който е на правителството

 и изглежда е не много далече от успеха. Тези дневни редове съвпадат и това е, което става в момента. Виждаме се, че с едно усилие се опитват да се променят геополитическите интереси на България, да се обоздае ГЕРБ, да бъде принуден Бойко Борисов да се съгласи с руските енергийни проекти. На второ място, да се създаде такава ситуация, при която при следващи парламентарни избори да се случи така, че да има нов вариант на Тройната коалиция.

Това, което се мъчат да направят те, е да го пуснат по президентската писта и по този начин ГЕРБ да не може да спечели следващо мнозинство.

 

А варианта предсрочни избори на фона на тези атаки?

 

Мисля, че няма да се стигне до прдсрочни избори, тъй като не виждам някой да има политически интерес от това в момента.

 

А формацията АБВ?

 

Ако има предсрочни избори, формацията АБВ няма да премине 4-процентовата граница.

Сините също нямат интерес, тъй като на тях им предстои тепърва да се еманципират от ГЕРБ, за да получат някакво полическо лице и съответно представителство. БСП е в много трудно положение и с много вътрешни противоречия, освен всичко. Да не говорим за АТАКА, която се крепи на повърхността само, защото подкрепя ГЕРБ. При евентуална електорална ситуация тя ще получи много по-малко гласове отколкото на предишните избори.

 

Правителството успя ли да даде отпор на тез скандали със записите и до колко те му навредиха?

 

Не успя да даде отпор, напротив, влезе в играта на хората, които го разиграват.

Това е уникална ситуация, в която няколко души разиграват цялата държава. Това са Алексей Петров, неговите приближени, неговите медийни лица.

 Аз ги водих тези разговори, но какво от това. Нещо, което той казва със закъснение, което му струва 10-15% от личния рейтинг".

 

Има ли частно МВР според Вас?

 

Това беше известно, че го има много отдавна. Беше известно, ако щете от сайта "Опасните".Имаше статия, в която става дума за частно МВР и за трупането на архиви на басейна "Спартак". Включително се казваше и кой точно се занимава с мистерия. Това беше един офицер от НСС Николай Начев, чийто близки връзки с Трактора бяха достатъчно добре известни.

Трупането на такива компрометиращи неша е отдавна практика на самия Алексей Петров, на българската мафия .

Да не говорим, че след като е ръководил няколко години най-силната секретна агенция, той си е осигурил контакти с хора, които в определен момент му снасят информация. Не могат да се изчистят бързо спящите клетки в една такава институция, в която работят над 1000 човека.

Печелившият ход е според мен пълна откровеност,казване как е изтекла информацията, кой е отговорен за изтичането на информация и търсенето на отговорност от лицата, които са разпространявали тази информация.

Според Наказателния кодекс, ако не се лъжа, който използва стенограми, придобити със СРС-та за други цели, освен според разпоредбите на Наказателния кодекс и в защита на националната сигурност, се наказва с три години затвор и други подобни санкции. Това спокойно може да бъде проведено срещу вестник "Галерия".

 

Вие допускате ли, че много хора не спазват закона относно СРС-та?

 

Това е съвсем очевидно. използването на СРС-тата за политически цели има доста дълга история, много случаи. В един от тях участвам и аз,историите около "Гном", "Моряк" и други подобни, всички до една незаконни, нищо че уж са постановени от прокуратурата. Това беше установено от специална парламентарна комисия.

Законът не се уважава много- много, когато става дума за най-голямата ценност на политическата класа - секретната информция.

 

Защо България не успя да затвори страницата с Държавна сигурност, с агентите от Държавна сигурност? Ние научаваме за доста хора, които са принадлежали към бившата държавна сигурност и които имат политически амбиции и заемат важни постове.

 

Поради липса на политическа воля, естествено. Първото правителство, което се опита да направи това, просто нямаше време да реализира никакъв закон. Не говоря за останалите правителства, които изобщо нямаха политическа воля да направят това. По едно време дори имаше идеята да се унищожат архивите на Държавна сигурност. Но това бяха само приказки, защото тези архиви съществуват за да бъдат употребявани, да бъдат средство за политически рекет.

При правителството на Иван Костов изглежда някои се поблазни от мисълта, че досиета са тайна власт, която може да бъде използвана уж за демократични цели.

Това са оказа пагубно според мен. В сегашните условия те се откриват бавно, постепенно, без необходимите лустрационни мерки, казвам необходими, защото те са нормални, когато става дума за система, която е тероризирала българските граждани. Лошото е в този закон, който действа в момента, че той предполага разкриването на досиета на агентите, но не прави достатъчно за да се разкрият самите механизми, по които е действала Държавна сигурност.

 

Пак ли поради липса на политическа воля?

 

Според мен поради чист недостиг в самото законодателство, по което се работи Комисията по досиетата. иначе тя работи безупречно. Според мен това е една от институциите, които най-добре работят. Липсват такива възможности.

Най-доброто, което може да се направи, е да се открият всички досиета, да станат част от Държавния архив.

 

А защо сините, които толкова много мотивират правителството да решат този въпрос, не решиха този въпрос, когато имаха свое правителство?

 

Това е големият въпрос, който аз имам към Иван Костов- защо не го направи. Тогава действително имаше всички ресурси в себе си, имаше и президент, имаше и изпълнителна власт, имаше неудачно избран главен прокурор. Според мен първо просто се забавиха. Направиха един негоден проект, който действа известно време.Тогава Богомил Бонев научи много неща за досиетата, но в своя полза. Проблемът е защо е липсвала политическа воля и настоятелност. Доколкото знам Иван Костов се е съветвал със самите тайни служби и те са упорствали и са правили всичко възможно да ограничат действието на този закон. Доколкото знам, един от най-упоритите в това отношение е бил Димо Гяуров, тогавашвият шеф на Националната разузнавателна служба, назначен от президента Петър Стоянов.

Това бавене на топката ми се вижда наистина странно.

 

Последен въпрос. Каква ще бъде според Вас политическата 2011 година?

 

Ще бъде скандална, на моменти смешна.

Ще станем свидетели на много обрати, на много пазарлъци, свързани с президентските и местните избори.

Икономическото състояние няма да се влоши много, но няма и да се подобри. Вероятно ще има опити за улични протести, организирани от БСП. И разбира се, страшно много циркове. Тъжното е, че не че се разпъват някакви чадъри, не че се вадят СРС-та, че българският премиер примерно си мисли за мъчлета и хората, които ритат топка с него.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати