29 Март 2024 г. Петък

ГЕРБ върна заменките, отбелязва “Стандарт”

2011-01-29 08:46:42
ГЕРБ върна заменките, отбелязва “Стандарт”. Смяната на частни с държавни терени ще се разрешава за изпълнение на международен договор, за строеж на обекти от национално значение или на общински обекти от първостепенно значение. Това решиха депутатите вчера, като промениха закона за горите. Те приеха замените да стават със заповед на земеделския министър. При сделки за над 100 хил. лв. обаче ще се иска решение на правителството. “Думата "замяна" бе превърната в мръсна дума не от сегашното управление. Има достатъчно много рестрикции за начина, по който ще се извърши замяната, така че да няма разлика в цената на имотите, да не бъде кон за кокошка", успокоява зам. земеделският министър Георги Костов.

Независима френска лаборатория потвърди автентичността на разговора между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. Той разкрива покровителстване на контрабандата и политически протекции над бизнесмена Михаил Михов, консултант на пивоварна "Леденика", съобщава “Сега”. В записа премиерът признава, че е поел ангажимент да не закача Михов и заповядва на Танов да изтегли незабавно нахлулите за проверка митничари. В разговора бе намесено и името на президента Георги Първанов. "Изследванията на телефонния разговор не съдържат следа от звукова манипулация - монтаж, презапис, добавяне или изтриване", се казва в техническата експертиза на френската лаборатория по криминалистика "Липсадон", с която вестникът разполага. Експертите не са установили и никакви акустични манипулации на направения запис. "Записът е хомогенен, линеен и достоверен", пише в документа. Установено е със сигурност, че става дума за презапис на звука от компютър на записващо устройство. Експертизата струва 7 000 евро и е изготвена за 4 дни. "Липсадон" е първата подобна независима лаборатория във Франция, създадена през 2008 г. От услугите й се ползва и френското правосъдно министерство, а експертизите й се признават за доказателство пред съда.

„Атаките срещу кабинета идват от президента, който ги осъществява чрез Алексей Петров", заяви премиерът Бойко Борисов пред ТВ7 тази сутрин. Според министър-председателят никой не вярва, че флашките се пускат в пощата от някой чичко с шлифер, четем в “Труд”. „Алексей Петров е един от хората, но над него има един по-голям, който от 20 години дирижира нещата", коментира Борисов. Според него Първанов е още млад и е нормално да има амбиция да остане във властта, поради което в момента си прави организацията, за да осъществи този план. „Ако премиерът Борисов наистина е казал това, извън шега, съвсем сериозно, ще сезирам главния прокурор да направи необходимата проверка за това кой наистина записва, кой и как е огласил информацията", заяви в отговор президентът Георги Първанов. Той бе категоричен, че ако не получи извинение, когато резултатите станат известни, ще заведе дело за клевета срещу министър-председателя. „За всички е ясно, че в това правителство сами се записват, сами се замерват с флашки и информация от СРС-та, с което компрометират не само идеята за СРС, но и борбата с престъпността", допълни държавният глава.

Властта не се стряска от глобите за укрити от Сметната палата доходи и имоти. 264 души - депутати, министри, техните заместници, шефове на надзорни съвети и агенции, са спестили интересни подробности за имотното си състояние за 2009 г. Това стана ясно от доклада на Сметната палата вчера, пише “Сега”. Добрата новина сега е, че за разлика от предходни години укритите суми са поне два пъти по-ниски. Вече не се срещат старите нарушения - да се крият доходи от участие в бордове на държавни и общински дружества. Но пък управленците са били пестеливи в информацията за половинките си. Най-големият укрит доход, засечен от Сметната палата и НАП, е на зам.-шефа на парламента от партия "Атака" Павел Шопов. Той не е декларирал 42 245 лв. от наем на магазин в Пловдив. Шопов обясни пред "Сега", че сумата е декларирана пред НАП-Пловдив и върху нея са платени данъци. Той обаче се заблудил, защото недвижимите имоти се декларират като състояние към момента на подаване на декларацията, а полученият доход бил от предишната година.

 429 000 лв. доход от селскостопанска работа е изкарал съпругът на районната съдийка от Пещера Велина Ангелова, разкрива “Труд”. Дамата обаче е пропуснала да впише внушителната сума в декларацията си, която по закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, трябва да подаде в Сметната палата.

Комисията "Кушлев" е наложила запор на фирмата "Евро тръст консулт", собственост на бившата царска депутатка Теодора Дренска, информира “24 часа”. Сумата на запора е почти 2 млн. лв. Същата мярка е приложена и за "Легис консулт-ЦД" и "Сън форс" на Цанко Дренски, съпруг на Дренска. "Това са стари дела, още от септември миналата година. Фирмата ми бе запорирана, но след това съдът отмени запора", каза Дренска вчера. Тя обясни, че "Евро тръст консулт" е на нейно име, а не е съпружеска собственост и няма нищо общо с мъжа й. Другите две фирми са запорирани по старото дело на съпруга ми, което още не е приключило, допълни Дренска. На сайта на Агенцията по вписвания обаче няма отразено вдигане на запора. От комисията Кушлев обяснили, че запорите са заради дело срещу Дренски. Срещу него всъщност има две за източване на ДДС. Едното е в Софийски градски съд, а друготто - в Благоевград за нелегален внос на рапично олио от Гърция.

България изостана още повече от Румъния в стремежа си към Шенгенската зона, след като вчера оценъчната група "Шевал" отложи приемането на двата технически доклада за нейната готовност, но одобри доклада на експертите си за готовността на Румъния, четем в “Сега”. Следващият шанс ще бъде на 14 февруари, като правителството на Бойко Борисов получи срок до 9 февруари да отговори на допълнителни въпроси на работната група, които пък трябва да бъдат формулирани до 3 февруари. Началникът на Шенгенския отдел в румънското Министерство на вътрешните работи и администрацията Мариан Тутилеску заяви пред сайта HotNews.ro, че София била "изненадващо бавна" в отговорите си на запитванията на експертите. Той е недоволен от нейната мудност, защото така се бави и Румъния, която кандидатства заедно с България за Шенгенската зона.

 “Труд” пише кои са спряганите кандидати за президент 9 месеца преди изборите. “Засега сигурно изглежда само едно - на лидера на “Атака” Волен Сидеров. Най-силен интерес предизвиква въпросът кой ще бъде претендентът на ГЕРБ. Управляващата партия се е засилила за самостоятелно участие във вота. Социологически сондажи от декември сочат, че най-много проценти събира Бойко Борисов - 28% според МБМД, и 14% - според НЦИОМ. Силно одобрявана е и Кристалина Георгиева (30% по данни на МБМД), но тя не отговаря на конституционното изискване да е живяла в страната през последните 5 г. Дали новият силен коз на ГЕРБ не се казва Йорданка Фандъкова? Ако столичната кметица приеме номинацията, тя може да срещне на кандидатпрезидентския тепих друга дама - Надежда Нейнски”, разказва вестникът.

“Българската сензация в ски скоковете Владо Зографски взе световната титла на младежкото първенство в Естония
. Самоковлията разби конкуренцията в зимния център Отепаа. Талантът ги почна още от квалификациите на шанца К90, като даде най-добри резултати. Поведе след първите скокове и не рухна психически за разлика от повечето си връстници. Зографски записа скокове от по 98 и 95 метра, като спечели титлата с актив от 255 точки. На практика българският тийнейджър уби конкуренцията с първия си опит. Втори остана австриецът Щефан Крафт с 251 точки след невероятен втори скок от 100 метра. Трети е Каарел Нурмсалу от домакините. Естончето се утеши с бронза и 249 точки”, разказва “Стандарт”.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати