24 Април 2024 г. Сряда

Българите - все по-болни и умиращи

2010-07-09 17:26:37

Има сериозни различия в здравния статус между гражданите на отделните страни-членки на ЕС, коментира пред news.bg евродепутатът в групата на АЛДЕ Антония Първанова.
По отношение на продължителност на живота страната ни е на последни позиции.

Българските мъже живеят с 9 години по-малко в сравнение с мъжете в други европейски държави, а средната продължителност на българските жени е с 8 години по-малка.

4 пъти повече са раковите заболявания у нас в сравнение с ЕС. България води и лошата класация по сърдечно-съдовите заболявания и при случаите на инфаркт и инсулт,коментира Антония Първанова.

На челни позиции в ЕС сме по употреба на алкохол и затлъстяване. Българите сме и сред най-стресираните граждани на общността по данни на нашия евродепутат.

Това ни прави доста по-болни и доста по-умиращи, изтъкна Антония Първанова.
Страшната статистика сочи, че през 2050 г. всеки сегашен тийнеджър няма да се пенсионира, а майките им ще живеят по-дълго от тях.

„Всяка трета майка на момче, в момента тийнейджър, ще го надживее. Това е страшната статистика", посочи Първанова.

Интернет е основната врата, през която влизат фалшивите лекарства. Най-големият транш на фалшиви лекарства е по отношение на така наречените life style медикаменти - виагра, ликидор, както и някои витамини.

Това заяви още Първанова, помолена от News. bg за коментар по отношение на Директивата за фалшивите лекарства.

Няма статистика какво количество фалшиви лекарства са влезли на територията на България и в ЕС, съобщи Антония Първанова. 
Предимно фалшиви медикаменти идват в ЕС от Индия, Китай, Пакистан. „Произвеждат се и на територията на ЕС, и на територията на Балканите се произвеждат фалшиви лекарства", обясни Антония Първанова.

В Русия например има непрекъснато скандали с фалшифицирани български лекарства, уточни тя.
Съвместно с King's College ЕК е направила експеримент - екип си поръчва медикаменти, като се оказва, че от 100 лекарства и 100-те са фалшиви. Някои от тях са били увити във вестник.

Тя се оправдала, че е за съпруга й и това се оказало достатъчно основание фалшивото синьо хапче да бъде доставено. В такава опаковка обикновено пристигат лекарствата, поръчани по Интернет.
100% от поръчаните по различни канали лекарства са били по лекарско предписание, които са получени, без за тях да е предписана рецепта. Само в един от случаите човекът от екипа е бил попитан дали има рецепта. Това е за случай, в който жена си поръчва виагра.

Инициативата за Директивата за фалшивите лекарства е на ЕК, но тя покрива едва 1% от практиките и каналите за фалшиви лекарства през легалните аптеки, поясни Антония Първанова.

Моето настояване беше да се покрият останалите 99% - през интернет и черна търговия, допълни българският евродепутат.

Това, за което е настоявала българската евродепутатка, е ЕК да бъде убедена, че този род търговия  е част от организираната престъпност. Затова и Първанова се е преборила в директивата да се предвиди по-добра координация между органите на полицията, на правосъдните системи, митниците.

По въпроса тя е разговаряла и с еврокомисаря по правосъдието, както и е отправила въпрос до българската главна прокуратура. Еврокомисарят е обещал да се създаде система за контрол и обмен на информация за подобни практики между отделните страни членки.

От българската прокуратура са информирали Първанова за координираните действия на прокуратурата, митниците и Изпълнителна агенция по лекарствата, за да не бъдат пласирани на българския пазар фалшиви медикаменти.

Пазарът на фалшивите лекарства е апетитен, бизнесът е апетитен, категорична е Първанова, като информира, че търговията с фалшиви лекарства възлиза на 40 млрд. евро годишно.

В ЕП е обсъдено как да се спрат нелоялните търговци да препакетират медикаменти, за да ги „узаконят". Затова Първанова предлага да не се допуска досега съществуващата практика да се разпечатват оригиналните опаковки, само до блистер, тъй като всяко препакетиране и промяна на оригиналните опаковки водят до възможности за влизане в този процес на фалшиви лекарства, смята българският евродепутат.

Необходима е според нея кампания на европейско и национално ниво, за да са информирани хората от опасността за здравето от фалшивите лекарства.

Българският евродепутат признава, че има и легални аптеки в глобалната мрежа, затова и се обсъждат условия за тяхното функциониране - те трябва да се регистрират при специални условия, да имат специална маркировка от службата, която ги регистрира.
Все пак най-сигурни си остават традиционните аптеки, там фалшивите медикаменти са само 1 %.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати