Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Юли 19
Начало arrow Политика arrow Експерти от Франция: Записът с Мишо Бирата е автентичен

Експерти от Франция: Записът с Мишо Бирата е автентичен

  Print E-mail
2011-01-28 14:49:22
източник: actualno.com

Френски експерти са потвърдили автентичността на телефонния разговор между премиера Бойко Борисов и директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов. Това каза пред БНР в предаването „От петък до петък” журналистът Явор Дачков от в. „Галерия”.

Според Независимата лаборатория за научна полиция в Париж в записа, който ние представихме между Бойко Борисов и Ваньо Тановза Мишо Бирата, не съществува никаква следа от акустична манипулация като монтаж, припокриване, прибавяне, отстраняване. 

"Французите са казали, че са изследвали много внимателно тембъра на звука и в целия разговор не се откриват следи от изкуствено внесени или отнемани елементи. експертизата е недвусмислена – този разговор е кохеретен, както се изразяват френските експерти, и е напълно автентичен", каза Дачков.


От в. „Галерия” са изпратили за експертиза във Франция само този разговор. "Първоначално френските експерти не са искали да направят експертизата, след като разбрали, че става дума за премиера на България, впоследствие са поискали пет работни дни и са изготвили заключението си с графични схеми, на 15 страници", каза Дачков.


Ако тези хора не водиха тези скандални разговори, нямаше да има скандал - каза Явор Дачков.

"Разговорът е презаписван, но това по никакъв начин не се отнася до целостта на самия разговор", обясни той.

Лабораторията, направила експертизата, работи с френската полиция и френското Министерство на правосъдието, специализирала се е в 3Д изследвания, заключенията й се използват при съдебни процеси. 

Експертизата не е струвала „никак евтино”, каза Дачков. По думите му - френската експертиза няма „нищо общо” с тенденциозното замотване, с което Институтът по криминология се опита да манипулира хората. "Френските им колеги казаха, че този запис не е подлаган на никаква друга манипулация, освен презапис" – каза Дачков.

Явор Дачков коментира и днешното твърдение на премиера Бойко Борисов, който каза, че е сравнил дължината на разговора, който е провел с Ваньо Танов, по разпечатката, предоставена от „Мобилтел”, с дължината на разпространения разговор, и се оказало, че той е с 46 секунди по-дълъг. „Пак се е объркал. Тези секунди, които се прибавят, са от презаписа. Презаписът започва поне десет секунди, преди да започне самият разговор. Дължината на презаписа е по-дълга от автентичния запис; автентичният запис е абсолютно логичен, има добър ден и чао, чува се как се отваря слушалката и как се затваря слушалката. Бойко Борисов се е объркал, защото разпечатките на „Мтел” дават автентичната дължина, но дължината на презаписа, който е направен с касетофон, е доста по-дълга”, каза той.

Източникът на тази информация е МВР, тези записи идват от служба ДОТО и ДАНС, там са правени и от там са изнесени, това е очевидно, каза Явор Дачков. Цветанов е наредил тези записи, негови служители са ги осъществили, и негови служители са ги изнесли, каза Явор Дачков.

Георги Първанов не може да разпореди да излизат записи, които го уличават, каза Явор Дачков и отхвърли тезата на премиера, че президентът стои зад този скандал. Когато са правени тези записи, Алексей Петров беше в затвора, цялата държавна машина беше срещу него и на мен ми звучи несериозно, че от затвора той е успял да организира тези неща - записването и изнасянето им от службите, каза Явор Дачков.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  Новини След петчасова среща турският вицепрезидент Фуат Октай и българският премиер Бойко Борисов не стигнаха до съгласие по скандала с думите на външния министър на Турция Мевлют ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?