24 Април 2024 г. Сряда

Движението е жизненоважно за костите и ставите

2011-01-28 08:36:55
Д-р Несторова, зимната влага и студът обострят болките в ставите. Първо коленете ли напомнят и за възрастта?
С годините започва да се губи ставният хрущял, а той е амортисьорът, който поема натоварванията. Болките в коленете се дължат на ошипяването, което започва още около 35-40-годишна възраст. А и колянната става е сред най-силно натоварените. По-често болката се появява в едното коляно, но човек инстинктивно натоварва другото и гонартрозата се развива и там.

Ставите и костите стареят с всички последици, но не ускоряваме ли поради незнание този процес?
Да, освен от възрастта ставите страдат допълнително заради наднормено тегло и затлъстяване, заседнал живот, системни тежки физически натоварвания, травми, продължително лечение с кортикостероиди.

В хрущяла няма нерви и кръвоносни съдове. Той се храни чрез изстискване на съответните вещества от обвиващата го ставна капсула - при активно движение. А ако през повечето време сме обездвижени, няма как да се храни хрущялът. Трябва да помним, че за нашия костно-ставен апарат движението е жизненоважно. Но при претоварване на ставите  „хранителната” мембрана, за която споменах, се изчерпва и хрущялът отново е недохранен и ставата боли.

Най-често хората търсят спасение в хапчетата.
На първо място консултацията с ревматолог още при поява на болка е задължителна. Спирането на възпалението и болката се постига в началото с нестероидни противовъзпалителни средства. Но те трябва да се вземат много кратко време заради възможни сериозни странични действия.

И тъй като лечението на ставната болка е продължително, продуктите на природна основа са за предпочитане. Лично аз имам много добър опит със серията „Неокс”, която представлява крем и олио за втриване в болните участъци, както и капсули за вътрешна употреба. Това е уникална комбинация от 8 стандартизирани билкови екстракта, действащи противовъзпалително и противоболково. Тази научно разработена комбинация  има наистина много добър ефект и не предизвиква странични действия.

В комплексното лечение влиза и прилагането на хондропротектори – препарати, съдържащи глюкозамин, хондроитин, хиалуронова киселина.

Това, че възрастните падат и си чупят кости, обикновено се приема като резултат именно от затрудненото от болка движение или от остеопороза.
Лошото е, че тъй като хората над 65-годишна възраст падат поне веднъж в годината, те постепенно и неусетно ограничават физическата си активност в опит да се предпазят от нови травми. Така обездвижването става начин на живот. Но порочният кръг се затваря – застоялият живот води до още по-голяма немощ и нестабилност, а вредното влияние не е само върху костите.

В действителност данните сочат, че поне половината от фрактурите сред хората над 50 г. не са заради напреднала остеопороза, а заради намалена подвижност и мускулна сила, несигурна походка, недобро равновесие, отслабнало зрение и т.н.

Изключително важен независим рисков фактор за падания е липсата на активния витамин D-хормон, тъй като този дефицит води до снижаване на мускулния тонус. А при възрастните D-хормонът се образува по-трудно, защото процесът минава през бъбреците, които с годините намаляват функцията си дори и да няма специфично бъбречно заболяване.

Т.е. набавянето на D-хормон може да даде по-голяма сигурност на възрастните хора срещу падане?
Недостигът на D-хормон може да се навакса чрез прием през устата на специален препарат - Алфа-Д-3 (алфакалцидол). Той действа независимо от бъбречната функция. Освен че осигурява преминаването на калция от храната в костите, той укрепва рефлексите и мускулната сила. Така профилактира паданията чрез комплексно влияние върху причините за тях.
източник: health.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати