26 Април 2024 г. Петък

Мобилните оператори няма да имат право да копират лични карти

2011-01-28 07:56:16

Нотариуси и мобилни оператори няма да имат право да копират лични карти, а банките трябва да отговорят на държавните институции как съхраняват личната информация на своите клиенти, съобщава bTV.

За разлика от телефонния номер с ЕГН се тегли кредит, получава се диплома, сключва се брак, гласува се... От друга страна, всички навсякъде искат ЕГН. За да прекъсне злоупотребата с лични данни, от ресорната комисия ще предприемат серия от мерки. Засега е ясно, че нотариусите съвсем скоро ще се сдобият със забрана да копират лични карти.

"Съгласно действащото законодателство всички нотариуси имат пряк и директен достъп до информационната система на МВР – български документи за самоличност, така че идентификацията на хората може да бъде направена направо и в реално време при спазване на всички мерки за сигурност", каза проф. Веселин Целков от Комисията за защита на личните данни.

Нотариусите обаче отговарят, че това не е точно така. Задължително се прави копие на личната карта за сделки над 10 хиляди лева.

"По принцип е хубаво да има копие от документа за самоличност във връзка с така нашумелите имотни измами. Често това се оказва единственото доказателство, че е представена фалшива лична карта, съответно, че е сменена снимката", казва нотариусът Дияна Николова.

Нотариусите имат достъп до информационната система на МВР, но технически този достъп все още не е възможен. От друга страна, имотната мафия с присвоени лични данни краде имотите на нищо неподозиращите жертви, които разбират за това случайно.

„Българинът, въпреки че това многократно е говорено, си търси правата тогава, когато вече са нарушени, когато вече е пострадал от нещо, когато някой е открил на негово име сметка в банка или е регистрирал карта”, коментира Красимир Димитров от Комисията за защита на личните данни.

Комисията за личните данни проверява мобилните оператори след сигнал за придобиването на голям брой СИМ карти за предплатени услуги от лица, които даже не знаят, че това е станало. От един от големите мобилни оператори твърдят, че не копират лични карти, а само сверяват данните.

Комисията за защита на личните данни е отправила питане и към банките – правят ли те хартиени и електронни копия на личните карти, на какво правно основание и какви мерки предприемат за защита на копията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати