19 Април 2024 г. Петък

Прокуратурата може да разследва сделката за дълга

2011-01-27 11:43:41
Главницата по дълга е разсрочена във времето и основната тежест по нея е прехвърлена за 2013 г. - 2015 г. Имаме един много сериозен падеж - малко под 1 млрд. евро, за 2013 г., който българският бюджет трябва да плати. Това каза пред BNews шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по повод доклада на Дянков, според който сделката за дълга от времето на Милен Велчев е ощетила държавата с 1 млрд. лв.

- Г-жо Стоянова, какви са изводите от доклада на финансовото министерство, от който става ясно, че сделката за външния дълг, направена от НДСВ, ощетява държавата с около 1 млрд. лв.?

- Миналата година парламентът прие решение да възложи анализ на сделката за външния дълг на министъра на финансите, който следваше да го направи чрез агенцията за анализи и прогнози. Това беше по предложение на "Синята коалиция".

Министърът на финансите не можа да го възложи на Агенцията за анализи и прогнози, защото междувременно тя беше преструктурирана и закрита, но той го възложи на външна икономическа организация. Това може би е и по-добре, защото все пак един независим източник прави този анализ.

Анализът е внесен в парламента така както изисква решението на Народното събрание от м.г.

- Какви са резултатите от проверката?

- Има четири основни неща, които правят впечатление. На първо място, това, което на мен лично ми прави най-голямото впечатление, е, че

когато е взимано решението за сделката, не са разгледани алтернативни варианти

за постигане на този ефект, да се оценят плюсовете и минусите на всеки вариант и да се избере точно вариантът за замяна на брейдитата с еврооблигации.

На второ място, според твърденията на бившия финансов министър Милен Велчев, след сделката всъщност се е повишил рейтингът на България.

В доклада се прави сравнение с рейтингите на съседни страни и се показва, че и техните рейтинги също са се повишили

независимо, че не са имали такава сделка.

Направено е изчисление към днешна дата какви са чистите фискални ефекти и сумата е около 1 млрд. евро загуби за българския бюджет.

Четвъртото, което прави впечатление, е свързано с това, че съгласно тази сделка главницата по дълга е разсрочена във времето и от 2002 г. и 2003 г. основната тежест по главницата е прехвърлена за 2013 г. - 2015 г. И наистина

имаме един много сериозен падеж - малко под 1 млрд. евро, за 2013 г., който българският бюджет трябва да плати

и което ще е едно много сериозно предизвикателство. Предполагам, че когато е правена сделката, се е търсил и такъв ефект - отлагане във времето. Но не винаги се попада в подходяща икономическа ситуация във времето при това отлагане. В случая ние сме в криза и това ще е сериозно затруднение за България.

- Какви ще са последствията след този доклад?

- Парламентът ще разгледа този доклад и ще има дебат по него. Ще чуете мнението на различни парламентарни сили. Вероятно покрай този дебат ще се чуе и мнението на други независими икономисти. Дебатът ще се случи, но какво от това?

- Какво реално ще последва наистина, ще има ли наказания?

- Реално по отношение на самия дълг нищо не може да последва. Това е приключила сделка, плюсовете и минусите са инкасирани, някои от тях тепърва ще се инкасират 2013 - 2015 г. Там нещата не могат да бъдат променени.

Единственото важно е дебатът в обществото. Това са много сериозни решения, които касаят години напред бюджета на държавата и нашите пари. Обществото трябва да знае истината, макар и с късна дата.

Също така,

ако в този доклад се намират данни, които показват, че е извършено някакво престъпление или умишлено е нанесена щета на държавата, може би е редно прокуратурата да се сезира

и тя да извърши разследване в тази посока, която естествено не е засегната в доклада.

- Според вас в доклада има ли данни за извършено престъпление?

- Според мен данни за престъпление едва ли има. Макар че пак казвам, че фактите са изнесени на друга плоскост - прави се анализ на сделката, но не от гледна точка на това дали е спазен точно законът при вземането на решенията при тази сделка. Това ще бъде анализът, който трябва направят компетентните органи.

- ГЕРБ ще сезира ли прокуратурата?

- Лично моето мнение, което ще предложа на парламента, да се възложи на министъра на финансите - той има капацитет, неговите структури имат капацитет - да извършат повторен анализ в тази посока на базата на доклада и съответно по преценка, да сезират прокуратурата.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати