Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Окт 20
Начало arrow Здраве arrow Можем ли да контролираме сънищата си?

Можем ли да контролираме сънищата си?

  Print E-mail
2011-01-27 10:57:46
източник: dnes.bg

"Ясно сънуващ“ е човек, който напълно осъзнава, че сънува и е способен да манипулира както случващото се в съня, така и изхода от него подобно на видеоигра. Явлението не е необичайно. При децата се случва често, дори и като израз на творчество. Това споделя Гари Шварц – професор по психология и неврология в университета в Аризона.

Осъзнатото сънуване, което е изследвано и научно доказано, се явява истински феномен. Всъщност хората знаят за него от векове. Тибетските будисти са започнали практикуване на „сън йога“ преди повече от 1 000 години като средство за постигане на по-чиста форма на съзнанието, чрез осъзнаване в сънищата.

Как да имаме осъзнат сън?
 

Изследователите съобщават, че различните техники могат да увеличат честотата на осъзнатото сънуване. Например, преди лягане можете да си припомните, че искате да сте наясно, че сънувате, когато това се случи.

В съня те най-вероятно ще са променени или ще изглеждат странно. Ако това не ви убеди, представете си, че сте в сън и след това си представете някаква активност в съня – нищо няма да се случи, ако сте будни.

Когато сънищата отидат твърде далеч...
Когато сънищата станат прекалено объркващи обаче и започне да се губи контрола върху будния живот, може да се окаже проблем. Объркването на сънищата с реалността всъщност е признак за психически заболявания като шизофрения.

Да се интересувате от осъзнатото сънуване е напълно безвредна дейност, като да си поддържате дневник на сънищата, обяснява Диърдри Барет, психолог от университета на Харвард и здравния съюз в Кеймбридж.

Твърдението обаче, че сънищата са по-ясни от будния живот, както и проблеми с правенето на разлика между сънища и реалност, са показатели за психическо заболяване. Препоръчително е, ако познавате някой с подобни проблеми, да го убедите да говори с терапевт.

Това не означава, че даденият човек е опасен по някакъв начин, но е показател, че се нуждае от помощ. Има и възможност при комбинация на психически разтройства и други фактори като враждебност и употребата на наркотици, обсебеността от осъзнати сънища да стане вредна.

Ако пък при някой психически объркан човек се появи увереността, че това, което прави в съня си, може да направи и в реалния живот, той би могъл да се окаже изключително опасен за околните.

Достигането до състояние, в което будният живот прилича на сън е рядкост, обяснява проф. Шварц. Повечето хора, практикуващи осъзнато сънуване, приемащи това занимание за сериозно, са напълно нормални. Те са наясно какво представлява и осъзнават необходимостта да разграничават кое е сън и кое не е, което е напълно безопасно.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини 72 процента от българите на възраст над 16 г. определят здравния си статут като добър или много добър, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. по повод предстоящия Световен ден на ...
  Новини В София и още няколко града въздухът е отново мръсен.6 пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата тази сутрин, съобщава Би Ти Ви.Най-тежко е ...
  Новини Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на "Национален център по заразни и паразитни болести". - - "Засега ...
  Новини През последните години има увеличаване на броя на ужилвания и ухапвания от различни насекоми, сред които най-голямата опасност идва от осите и стършелите.В случай на сериозни проблеми се изисква да ...
  Новини Всичко, което консумираме, се отразява върху нашата кожа. Всяка жена мечтае да остане за по-дълго млада. За целта трябва да се грижим за нашата кожа както отвън, така и отвътре. - - Колкото по-малко ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?