28 Март 2024 г. Четвъртък

Можем ли да контролираме сънищата си?

2011-01-27 10:57:46

"Ясно сънуващ“ е човек, който напълно осъзнава, че сънува и е способен да манипулира както случващото се в съня, така и изхода от него подобно на видеоигра. Явлението не е необичайно. При децата се случва често, дори и като израз на творчество. Това споделя Гари Шварц – професор по психология и неврология в университета в Аризона.

Осъзнатото сънуване, което е изследвано и научно доказано, се явява истински феномен. Всъщност хората знаят за него от векове. Тибетските будисти са започнали практикуване на „сън йога“ преди повече от 1 000 години като средство за постигане на по-чиста форма на съзнанието, чрез осъзнаване в сънищата.

Как да имаме осъзнат сън?
 

Изследователите съобщават, че различните техники могат да увеличат честотата на осъзнатото сънуване. Например, преди лягане можете да си припомните, че искате да сте наясно, че сънувате, когато това се случи.

В съня те най-вероятно ще са променени или ще изглеждат странно. Ако това не ви убеди, представете си, че сте в сън и след това си представете някаква активност в съня – нищо няма да се случи, ако сте будни.

Когато сънищата отидат твърде далеч...
Когато сънищата станат прекалено объркващи обаче и започне да се губи контрола върху будния живот, може да се окаже проблем. Объркването на сънищата с реалността всъщност е признак за психически заболявания като шизофрения.

Да се интересувате от осъзнатото сънуване е напълно безвредна дейност, като да си поддържате дневник на сънищата, обяснява Диърдри Барет, психолог от университета на Харвард и здравния съюз в Кеймбридж.

Твърдението обаче, че сънищата са по-ясни от будния живот, както и проблеми с правенето на разлика между сънища и реалност, са показатели за психическо заболяване. Препоръчително е, ако познавате някой с подобни проблеми, да го убедите да говори с терапевт.

Това не означава, че даденият човек е опасен по някакъв начин, но е показател, че се нуждае от помощ. Има и възможност при комбинация на психически разтройства и други фактори като враждебност и употребата на наркотици, обсебеността от осъзнати сънища да стане вредна.

Ако пък при някой психически объркан човек се появи увереността, че това, което прави в съня си, може да направи и в реалния живот, той би могъл да се окаже изключително опасен за околните.

Достигането до състояние, в което будният живот прилича на сън е рядкост, обяснява проф. Шварц. Повечето хора, практикуващи осъзнато сънуване, приемащи това занимание за сериозно, са напълно нормални. Те са наясно какво представлява и осъзнават необходимостта да разграничават кое е сън и кое не е, което е напълно безопасно.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати