19 Април 2024 г. Петък

5 храни ни предпазват от грип

2011-01-27 09:16:26
Зимните студове и променливото време са предпоставка за активизиране на вирусните заболявания. На много места у нас дори вече беше обявена грипна епидемия, а учениците са във ваканция отначалото на седмицата. Затова ЧИПИ попита специалист кои храни могат да укрепят имунитета и да ни предпазят по естествен път от вирусите.  Експертът препоръча Ядки - те подобряват работата на белите кръвни телца, богати са на витамини, минерали и микроелементи. Хапвайте по една шепа (около 40 гр.) различни видове ядки на ден. Може да ги добавите и към зърнената си закуска сутрин, за да е още по-вкусна и полезна. 

Предпочитайте ядки в трипластови опаковки, за да са максимално защитени от външни влияния.Особено подходящи са бадемите. В тяхната обвивка се съдържат важни вещества, които засилват реакцията на имунната система и предотвратяват разпространението на вирусите в организма. Те са богати и на желязо и калций, както и на витамин Е, който е мощен антиоксидант. Фъстъците пък съдържат фолиева киселина, която е много важна за здравето. Редовният прием на орехи, които са богати на йод, също има роля на чудесно профилактично средство. 

Подправки - Консумацията на подправки също има стимулиращ ефект за имунитета. Сред най-важните са канела, карамфил, анасон,босилек и мента, които също са богати на антиоксиданти. 

Храни с голямо съдържание на витамин С – тук спадат всякакви плодове и зеленчуци. Особено богати на витамини са лимоните, боровинките, червените чушки и кивито. Магданозът също е много полезна храна за предпазване от простуди и грип. Добре е да се похапва и тиква, която съдържа големи количества витамин А и калий. Дневната доза трябва да е около 200 гр.

Мед
 – Той е популярно средство за лечение на редица заболявания. Познат е и се използва често в народната медицина. Има широко антибактериално действие, подобрява работата на мозъка и стомаха. Богат е на много витамини и минерали. Може да се приема по около 100 гр. (1-2 супени лъжици) на ден.

Млечни продукти  – те са богати на белтъчини и са източник на витамин D, който засилва имунната система и предотвратява настинките и грипа.

По една-две чашки червено вино на ден също ще ни помогнат да преборим зимните болести. Може да се консумира и греяно с подправки. Червеното вино неутрализира свободните радикали и действа благотворно на целия организъм. Това се дължи основно на полифенолите в него, които имат антивъзпалителен и очистващ ефект за тялото. 

Не се лишавайте и от месо, което е богато на животински белтъчини, особено важни през зимата,  похапвайте и гъби, които също съдържат много полезни вещества за организма като например цинк.

Не забравяйте да се храните с разнообразна и питателна храна през зимата, за да си набавите всички необходими за организма вещества, напомнят от ЧИПИ.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати