26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ бламира кабинета за аптеките

2011-01-27 08:52:57
Депутатите от ГЕРБ бламираха решение на Министерския съвет, засягащо бизнеса на аптеките. При окончателното приемане на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина парламентът запази досегашното ограничение за собственост върху аптеките, според което едно юридическо лице може да има до четири.

В проекта за изменение на закона, внесен от правителството, беше предвидено ограничението да отпадне. Като основен мотив се сочеше уведомително писмо от Европейската комисия, в което се казва, че действащата уредба съдържа ограничение, несъвместимо с разпоредбата на Договора за създаване на Европейската общност.

При гласуването на първо четене депутатите приеха тези мотиви и отмениха ограничението. Текстът обаче беше променен от парламентарната здравна комисия между двете гласувания. За това най-много настояваше бившият председател на комисията Лъчезар Иванов (ГЕРБ), който е застъпник на принципа "един фармацевт - една аптека".

Зам.-председателят на ресорната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) обясни в сряда в парламента, че са решили да се запази ограничителната мярка по отношение на притежаваните аптеки до изготвянето на правила, които да защитават потребителите.

"Между първото и второто четене на закона поисках официална информация от ЕК дали има процедура срещу България и от отговора стана ясно, че комисията прави в момента преглед на практиките във всички държави от ЕС и няма процедура срещу България", каза настоящият председателят на здравната комисия Десислава Атанасова (ГЕРБ) .

"Решихме, че при това положение няма смисъл да променяме съществуващата практика, достатъчно сътресения имаше в системата напоследък", допълни тя.

Останалата в сила забрана едно юридическо лице да не може да притежава повече от четири аптеки на практика може да бъде лесно заобиколена, както показва практиката. Защото един собственик може да притежава много аптеки, но чрез различни свои фирми.

Фармацевтичните организации в България от години спорят за ограничението - от Асоциацията на собствениците на аптеки настояват то да отпадне, а от Българския фармацевтичен съюз искат още по-ограничителен режим на принципа "един фармацевт - една аптека".

"Причината отново да не се отмени ограничителният режим е, че винаги се намира някой депутат, който да прокара текстове на Българския фармацевтичен съюз (БФС)", коментира за "Дневник" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според него причината е, че макар и да няма проблем с това един човек да притежава много повече от четири аптеки, все пак тези хора имат повече разходи за счетоводното поддържане на повече от една фирма. БФС го правят просто ей така, на инат, смята Костов.

"Да кажем, че с последните промени в закона парламентът не направи беля"Явно все пак им пречи на хората с много аптеки, щом толкова искат да отпадне."

Идеята границата да е 4 аптеки беше взета от Германия, коментира Ваньо Шарков (СДС), който е член на здравната комисия. Той е за запазването на ограничението до четири аптеки, защото това е междинно решение между двете крайни искания на организациите, представящи собствениците им.
Депутатите обаче отхвърлиха предложеното ново ограничение, което беше прието при първо четене - търговията на дребно с лекарствени продукти, отпускани без лекарско предписание, да се извършва само от медицински специалисти.

Никой от членовете на здравната комисия, с които се свърза "Дневник", не си спомни кой е предложил отпадането на този текст. Той ще облекчи собствениците на дрогерии, но хората с медицинско образование и най-вече помощник-фармацевтите се притесняват, че масово ще останат без работа.

С промените в закона за лекарствата ще бъде осъвременен и списъкът с растенията и веществата с висока степен на риск за здравето, които са забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина. Зад допълнените химични вещества в списъка се крият съставките на т.нар. дизайнерска дрога, обясни вносителят на предложението за това Даниела Дариткова.

От лятото на миналата година дизайнерските дроги са достъпни в България не само през интернет, но и в някои магазини. Там се продават синтетични аналози на популярни наркотици. Те имат същия ефект, но понеже химическият им състав е различен, не попадат в списъка на забранените вещества. Друга причина да станат хит сред младежите е по-ниската им цена в сравнение със забранените наркотични вещества. След промените в закона те ще бъдат забранени за продажба.

Правителството прави здравните фондове застрахователи

Очаква се днес Министерският съвет да одобри промените в Закона за здравното осигуряване, с които частните здравни фондове ще станат застрахователи. В срок една година след приемането на промените те ще имат време да се прелицензират с право да сключват застраховки "Заболяване" или "Злополука и заболяване". Освен това минималният им капитал ще се увеличи от 2 млн. на 4.6 млн. лв. Два са основните мотива, които изтъква вносителят на проекта - Министерството на здравеопазването - изисквания на Европейския съюз, повече сигурност и възможност за избор на осигурените. Още при обявяването на промените представители на частните фондове се противопоставиха на идеята, като заявиха, че пациентите ще получават по-малко грижи, а много дружества ще бъдат закрити.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати