Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Януари 16
Начало arrow България arrow Ако трябва - боядисайте скъпите таксита в розово!

Ако трябва - боядисайте скъпите таксита в розово!

  Print E-mail
2010-07-09 16:54:38
източник: bnews.bg

Вместо да реши проблема с малкото на брой скъпи таксита-копърки (1-2% от целия пазар), идеята на кабинета да зададе пределна горна цена на тази услуга, ще доведе до нови проблеми и вдигане на цената.

Вуте, оти биеш Пена?
- Оти не слуша.
- Немой по главата, удри по газо!
- А! Оти? Я со газо се разбирам!

Точно този виц описва доста добре идеята на транспортното министерство да регулира цените на таксиметровите услуги. Защото вместо да регулира и вкара в релси само скъпите таксита (2% от целия пазар), тя ще удари всички таксиметрови шофьори. А самата идея е, меко казано, недомислена.

Не че не съм страдал от таксита-копърки. Преди време в един дъжд заксънявах за среща и по невнимание се метнах на първата жълта кола. Въпреки че видях добре тарифата й, скочих вътре, защото нямах голям избор. И платих 10 лв. за четири-пет километра.

Само че съм развеселен от решението на Министерския съвет по предложение на транспортния министър Александър Цветков за въвеждане таван на цените на таксиметровите услуги. Пределни цени означава механизъм като на ДКЕВР за тока, парното и водата, от който никой в момента не е доволен. При ДКЕВР обаче има нужда от регулация на цените заради монопола, а при такситата - не, защото и в момента лесно се намират всякакви - от под 1лв/км до над 10лв/км. Да не говорим, че подобен закон веднага ще бъде оборен пред европейския съд в Люксембург, защото нарушава една от най-големите евроценности - правото на свободен пазар.

Действително има проблем с нелегалните таксита, но не пределна цена е решението. Регулирани от държавата цени принадлежат към мерките на един друг обществен строй, в чиито плачевни резултати се убедихме преди 20 г. Последният подобен опит на Виденов с цената на хляба също остави горчив вкус.

Какво можем да очакваме след промяната?

Съвсем логично ще се наложи поне веднъж годишно такситата да оказват натиск върху съответната община (номера с натиска те го владеят добре), за да вдигне пределната цена. Ще се стигне и до скорошно бързо повишаване на цените им до нива, близки до пределните.

Впрочем, в момента България има най-евтините таксита в ЕС. И това е благодарение на жестоката пазарна конкуренция. Никой не е толкова наивен да си мисли, че „Шишо Бакшишо" иска да ни вози на ниски цени, но просто няма избор, защото конкуренцията го притиска.

Иначе, както писа и Георги Ангелов в блога си, заради проблем с 1-2% от пазара не е разумно да се регулира целият пазар (вижте вица по-горе).

Дори регулативистите (ако имат достатъчно здрав разум) ще се сетят за поне 10 начина, по които да се реши проблемът, без да се затормозява целият пазар.

Така е решен въпросът с Румъния. Може да се поучим и от Швеция - след като тя дерегулира пазара на таксиметровите услуги (включително цените) през 1990 г., кралството изисква само такситата да информират пътниците за тарифите, преди да започне пътуването, и възприема указания за начина на представяне на тази информация. И това е всичко - останалото поема самият пазар.

Ако си спомняте, подобно решение бе взето и преди време заради проблема с чейндж бюрата. Сега те имат право да обявяват цените само на стандартизирано табло, със стандартизиран шрифт.

Но в случая с такситата в България, дори новите изисквания може да не са нужни - повечето таксита с високи цени имитират вече наложени на пазара търговски марки. И се появяват таксита с имена, като Супер Лукс, Спокойствие и Комфорт.

С тези имитиращи имена те въвеждат в заблуда потребителите. Решаването на такъв проблем е в компетенцията на КЗК,

който тя лесно може да го реши, като глоби тези превозвачи за заблуждаваща реклама и ги принуди да регистрират марки, които са уникални.

Има и още едно решение за скъпите таксита, които чакат например пред входа на жп гарата в София. Някой задавал ли си е въпроса, защо на близката частна автогара има само евтини таксита? Отговорът е елементарен - тя е сключила договор с евтини таксита и само те спират пред нея. Толкова ли е трудно държавата да сключи подобен договор (на базата на честен търг например) за държавната жп гара?

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?