26 Април 2024 г. Петък

Споделяне на съпрузи - изходът за вдовиците в Ирак

2011-01-27 08:07:53
Годините на конфликт в Ирак оставиха страната с повече от милион вдовици и дефицит на млади неженени мъже. Много е вероятно тези фактори да възродят полигамията.

Ханан е загубила 8 членове на семейството си, включително своя съпруг, и останала сама с трите си деца. Трагедията обаче не я сломила. Тя продължава да работи като фризьорка в дома си на улица Хайфа в Бадгад.

Въпреки това, тя се нуждаела от "мъжка закрила". Ето защо се наложило да се омъжи повторно - за вече женен мъж.

"Когато той ми предложи, каза, че е разведен. След като се оженихме обаче, се върна при първата си жена, защото има деца от нея", споделя Ханан.

Сега той я посещава веднъж седмично. И докато Ханан с неохота приема идеята да дели съпруга си с друга жена, мнозина вече активно пропагандират този модел в Ирак.

Достойнство

Тази практика замряла през ХХ в., но миналата година правителството решило да насърчава финансово мъже, решили да сключат брак повторно.

Според настоящия иракски закон полигамията е забранена, освен ако не получи разрешението на съда.


В най-голямата иракска провинция - Анбар, благотворителна фондация, наремена "Ангелът на милосърдието", през последните 4 години помага на жени да се омъжат отново. Много бракове са завършили успешно, като често жените избират да сключат брак с някой роднина на съпруга си.

Лидерите на женските организации обаче са разделени в мненията си по темата.

Нада Ибрахим, член на парламента, подкрепя идеята за полигамията като цяло, стига мъжът да се относя "честно" към двете си съпруги.

Въпреки това, тя смята, че правителството трябва по-активно да подпомага вдовиците, за да могат те да се справят и без мъжете.

Хана Едвар също смята, че властта трябва да даде финансовия способ вдовиците сами да изберат съдбата си. Тя е твърдо против полигамията.

"Всичко опира до достойнството на жените. Те трябва да са образовани и да знаят правата си. Жените във вторите бракове често са в подчинена позиция, не са защитени, а и нерядко стават жертва на насилие от страна на новите си съпрузи", заявява тя.

Бременност


"Чувствах се уязвима, без подкрепа, страхувайки се, че всеки може да ме нападне и да ми навреди", споделя своите мотиви Ханан.

"Мъжът е защита. Това й е нужно на една жена", допълва тя.


За разлика от повечето вдовици, тя е способна да изхранва децата си сама. 

Вторият й съпруг - Мустафа - приятел на първия й мъж, й предложл така нужната подкрепа след смъртта му през 2005 г. Те се оженили преди година.

Ханан трябвало да приеме обаче сдобряването му с първата му жена, защото не можела да застане между децата и баща им. Друг важен фактор, който й повлиял, бил и бременността й - тя носела детето на Мустафа.

"Бебето сложи край на споровете и ни накара да приемем ситуацията. В началото бях ядосана, плачех. Но какво печелех по този начин? Просто трябваше да се примиря с положението", завършва тя.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати