26 Април 2024 г. Петък

Държавата затяга контрола върху приходите на етажната собственост

2011-01-26 09:44:51

От 1 януари 2011 г. фирмите и самоосигуряващите се лица, които ползват помещения под наем, ще са задължени да внасят авансовия данък върху доходите на своите хазяи. Данъкът ще бъде внасян от името на наемателите, но за сметка на наемодателите, тъй като именно те са данъчно задължените лица.

Досега задължението за заплащане на данъка беше на физическите лица – наемодатели.

Що се отнася до площите, отдавани от етажните собствености, до момента имаше два варианта, показа допитване на Investor.bg до НАП, направено след запитване на читател до редакцията на сайта.

Единият е, ако собствениците са формирали Сдружение по Закона за управление на етажната собственост, с получения БУЛСТАТ да бъдат облагани по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Вторият вариант бе приходите от етажната собственост да се разпределят на база общите части между всички собственици и собствениците да вписват в своите декларации по Закон за данъците върху доходите на физическите лица получения дял от приходите.

На практика обаче малцина са вписвали в декларациите си и са плащали дела си в доходите на етажната собственост от отдадени помещения, рекламни повърхности или площи за клетки на мобилни оператори.

От 1 януари 2011 г. обаче задължението да плащат 10-процентния данък, след приспадане на 10% нормативно признати разходи (или в крайна сметка 9% от наема) е на фирмите, ползващи помещения, рекламни повърхности или монтирали клетки на мобилни оператори върху сградите.

Така на практика при равни други условия (запазване на цените на наемите) постъпленията към етажните собственици ще намалеят с 9%, като тези 9% ще отиват директно в НАП и няма да има възможност за неплащане на данък. 

Приходите на етажните собствености ще се запазят, но просто само 91% от парите ще пристигнат при тях, тъй като вече няма да има възможност за неплащане на данък.

Ако етажните собствености са отдали под наем на физическо лице, то задължението за плащане на данъка е на собствениците на общи части или на Сдружението на етажната собствност, ако е учредено такова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати