29 Март 2024 г. Петък

Не Инджи, а Индже!

2011-01-26 07:47:21

Сблъсках се с доста интересна и знакова случка. Или поне за мен беше такава. Става дума за млада майка, невръстно дете и една стряскаща тенденция на културен упадък.

Разказът не е пространен, не е изпълнен с драматични обрати и не прилича на сериал. Може дори да не ви впечатли.

Случката се окончава в една проста реплика на млада майка към дете, в миг когато то споделя как баба му прочела разказа "Индже" от цикъла "Старопланински легенди" на Йордан Йовков. "Не Индже, майко. Инджи се казва" (!?!)  - заявила с укорителен и леко объркан поглед майката, за да поправи с невинно потупване по рамото малчугана.

Едно изречение, а сякаш съдържа всичко за последните краски на поведенческия ни модел...

За хората, които нямат представа какво или по-точно коя е Инджи, а си спомнят само за един от най-прославените ни хайдути, тази реплика сигурно буди недоумение. За всички запознати с главната героиня от турския сериал "Перла" учудата едва ли е по-малка.

Споделянето на този факт не цели по никакъв начин прокарването на тезата, че турските сериали са съвременен вариант на робство. Напротив!

Защо ли?

Ами най-малкото, защото всеки от нас има право на избор дали да гледа или не. А щом имаме право на свободен избор, е лицемерно да говорим за "телевизионно робство".

Бедата е, че въпреки този избор оставаме в същия коридор на забрава.

Аз лично не бих се съгласил, защото за какво бъдеще си говорим, когато поправяме Индже с Инджи. За това обаче не е виновна Турция, нито сериалите й. Виновни сме ние, че се самозаличаваме и претопяваме в потока на едно безлико общество. И не става въпрос за това, че тази "невинна" реплика е олицетворение на държавата ни или дали познанието за Индже войвода ще ни направи по-богати.

Става въпрос за това, че под напора на консуматорските общества бавно се превръщаме в идеалните парченца на един политически пъзел. В него колкото по-малко се замисляме за разликата между Индже и Инджи, толкова по-лесно ще им е на властимащите да ни манипулират и лъжат. Толкова по-бедно ще живеем и толкова по-често ще се задоволяваме с малкото, което имаме. Ще се усмихваме на героите от ТВ екрана и ще горим книгите, за да стоплим с тях телата си.

Индже, а не Инджи му трябва на българина.

Старото поколение и неговите ценности се отдръпват и бавно умират, а бъдеще без минало няма как да има. За да има и за да гледаме напред, трябва да се поогледаме и около нас. Гледката често не е приятна. Гледката често буди възмущение. Но нека се опитваме по-рядко да отвръщаме глава и когато чуем за Индже и Инджи да направим верния избор. Звучи невинно и наивно, но е показателно. Ако не се съхраним, няма как да се борим. Времето и историята ни шамаросват с доказателства за това.

За да не стигнем до там, че след години търсачката Google да извежда Индже като грешка и да дава предположения с името на Инджи, покажете днес на децата си каква е разликата и какво е по-важно да знаят.

За да спрат учителките от детските градини да се изумяват от манията по сапунките. За да не се превъплъщават малчуганите вместо в герои от любими приказки – в ролите на Инджи, Мехмед или някой друг персонаж от сапунка.

И не излизайте с довода, че от герои като тези може да се научи само добро. Отлепете децата от телевизорите, себе си също... Светът не е заключен там. Нещо друго остава затворено и забравено. Не Инджи, а Индже!

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати