28 Март 2024 г. Четвъртък

Всеки пети заем за бизнеса вече е проблемен, пише "Сега"

2011-01-26 07:32:58

Сега пише:

Всеки пети заем за бизнеса вече е проблемен, е водещата новина за “Сега”.  По данни на БНБ към края на миналата година лошите и преструктурираните заеми са достигнали нов връх - те вече са 18.1% от общо отпуснатите кредити. Като сума проблемните заеми са почти 7.2 млрд. лв. За сравнение в края на 2009 г. те бяха 10.7%, или около 4.1 млрд. лв. В групата "лоши" и "преструктурирани" влизат кредитите с просрочие над 90 дни и тези, които са предоговорени заради затруднения с погасителните вноски. В същото време няма значимо увеличение на обема на заемите. В новите данни на БНБ все пак се откроява и една добра новина - за първи път от март 2009 г. насам делът на проблемните кредити за домакинствата е намалял. Спадът обаче е съвсем символичен - от 16.44 на 16.40%.

Европейският парламент и Съветът на ЕС (вътрешните министри) влязоха вчера в остър конфликт заради приемането на България и Румъния в Шенгенската зона, който може за завърши в Европейския съд в Люксембург, разкрива “Сега”. Комисията на ЕП по гражданските свободи, правосъдие и вътрешни работи се разлюти на заседание в Брюксел, че Съветът й отказа достъп до документите за шенгенските проверки в двете държави. Засекретяването им бе сметнато за обида към парламентаризма в ЕС и нарушение на Лисабонския договор. Заради това комисията отказа да даде становище по готовността на България и Румъния за влизане в зоната без вътрешни граници. Докладчикът по темата Карлуш Куелю (португалски социалдемократ), който единствен получи достъп до документите, но без право да ги покаже на останалите членове, заяви възмутено: "Не съм съгласен България и Румъния да стават жертва на институционален сблъсък в ЕС". Той предложи комисията да отнесе въпроса до председателя на ЕП Йежи Бузек и да поиска от него да изпрати протестно писмо до председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, както и до ротационния председател на ЕС Унгария.

Труд пише:

Пред “Труд” главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов прогнозира, че пикът на лошите кредити ще е именно през тази година. Според него четирите най-големи банки в България имат потенциал да издържат на ниво на лошите кредити от 25 %, без да прибягват до чужда помощ. Павлов обаче твърди, че това е черен сценарий, на практика нямало вероятност той да се сбъдне.

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) решава на 27 януари съдбата на Ахмед Доган, информира “Труд”. От втората инстанция се чака последната дума по въпроса дали с прословутия недеклариран “консултантски” хонорар от 1,5 млн. лв. по хидропроекти (част от които е “Цанков камък”) лидерът на ДПС е изпаднал в конфликт на интереси. Хонорарът бе разкрит от вестника на 21 март 2010 г. Платен е от дъщерния на “Минстрой” Институт по минно дело. Няма конфликт на интереси - това реши с 2 срещу 1 гласа 3-членка на ВАС на 18 октомври м. г. Прокурорката Елена Енчева оспори решението. Не го приема и ресорната парламентарна комисия. Ако втората инстанция уважи доводите им, хонорарът ще бъде конфискуван, Доган ще трябва да плати и глоба до 3000 лв.

 24 часа пише:

“24 часа” цитира премиера Бойко Борисов да отговаря на въпрос какви мерки се вземат по летищата в България след кървавия атентат в Москва: “В държави, където службите са в пъти по-силни от нашите, се случва това нещо и те не могат да предотвратят нищо. Така че ние разчитаме на балансираната си външна политика Че с арабския свят и с Палестина, и с всички държави там сме в изключително близки и приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България - на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се да го отчитат хората, които вземат решение за подобни актове, защото те се вземат централизирано и се наблюдава и поведението на дадени държави. България води много добра, балансирана и партньорска политика.”

“Бившата шефка на Националната агенция за приходите - НАП, Мария Мургина бе осъдена на 4 години ефективно затвор за престъпление по служба и оказване натиск на свои подчинени чрез имейли и разговори. Софийският градски съд постанови тя да излежи присъдата си в затворническо общежитие от отворен тип, което е първата ефективна присъда за висш чиновник, назначен от правителството на Симеон Сакскобургготски”, четем в “24 часа”. Бившата шефка на приходната агенция бе призната за виновна, защото е нарушила закона за НАП, като е дала устни указания на главен инспектор от дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" да промени констатации в ревизионен доклад, свързани с увеличение на финансовия резултат на плевенската фирма “Плевен 1999” ООД. Вследствие на това от дружеството не е събран корпоративен данък 1,32 млн. лв., което нанесло щети на държавния бюджет. Мургина може да обжалва.

Министерството на външните работи обяви 12-те дестинации, за които търси да назначи генерални консули, и изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите, научаваме от “24 часа”. В списъка с вакантните места освен лъскави градове като Мюнхен, Торонто, Шанхай, Чикаго, Лос Анджелис, Санкт Петербург и Дубай са и важните за Балканите генерални консулства в Ниш, Битоля, Солун, Одрин и Истанбул. Освен обичайните за такава процедура изисквания този път Външно държи кандидатите да дадат писменото си съгласие да бъдат проверени за съпричастност към структурите на бившата Държавна сигурност.

 Дума пише:

Имаме всички основания да смятаме, че България е в зърнена криза. За това предупредиха вчера от БСП, пише “Дума”. Според социалистите в момента държавата има запаси от зърно, но много от тях са обявени за износ. Има и повишен внос, и то на цени от 500 лв. за тон. Всичко това е причина за повишените цени и на хляба, обяви Корнелия Нинова след заседание на ИБ на БСП. По последни данни от юли миналата година досега цената на насъщния е скочила с 20 процента. До 22 януари 2011 г. са внесени 24 555 тона хлебна пшеница, а са изнесени от България 1,6 млн. тона.

 Новинар пише:

Над 2000 лева са нужни на едно четиричленно семейство, за да води нормален живот. Това сочи изследване на КНСБ. Според синдиката нужната издръжка на един човек е скочила до 511 лева, посочва “Новинар”. Данните от проучването сочат, че животът в България е поскъпнал с 6,4 на сто през декември 2010 г. в сравнение със същия период на 2009-а. Храните са поскъпнали с 8,1 на сто, а хлябът и тестените изделия с 6,4 на сто, докато доходите са замразени или дори намаляват.

 Монитор пише:

Огромни опашки и скандали в регионалните инспекции по опазване на общественото здраве завихриха джипита за безплатни антивирусни препарати от началото на седмицата в цялата страна, установила проверка на „Монитор”. Личните лекари, които до неделя не бяха си дали труда да се заредят с  медикаментите, които се полагат на грипавите им пациенти без пари, обсадиха инспекциите в първите два дни на седмицата. За да не  свършат и да има за всички болни, се налага да даваме по десет дози на лекар, обяснява шефът на отдел „Надзор на заразните болести” в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев. Той уверява, че ведомството е заявило на фирмата производител над 400 000 опаковки от медикамента, но технологично те не могат да бъдат доставени наведнъж, а през няколко дни в по-малки количества.

 Стандарт пише:

Грижата за болно дете ще се брои за трудов стаж, е водещата новина за “Стандарт”.  Депутати от ГЕРБ ще внесят поправка в два закона - за закрила на детето и за хората с увреждания. Тя ще позволи родителите на малчугани с тежки заболявания или недъзи да посветят цялото си време на тях, без да губят стаж за пенсия и осигуровки. В момента подобни права имат само приемните родители. Останалите получават 70% от минималната работна заплата.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати