26 Април 2024 г. Петък

Хаос, взаимни обвинения и чистка след атентата

2011-01-26 07:25:16
Ден след самоубийствения атентат на столичното летище "Домодедово" в Русия цареше информационен хаос, институциите си разменяха взаимни обвинения и продължаваха да се трупат много въпроси за извършителите.

Президентът Дмитрий Медведев разкритикува охраната на "Домодедово" и настоя за уволнения и наказания в спецслужбите заради пропуските в сигурността, които са позволили на най-голямото руско летище да бъде внесено взривно устройство в понеделник следобед, причинило смъртта на 35 души и ранило още близо 200, от които 110 са в болница.

Сред жертвите има и осем чуждестранни граждани, включително българинът с австрийски паспорт Николай Иванов Иванов (виж карето). Възможно е броят им да нарасне. Някои тела още не са идентифицирани.

Президентът възложи на главния прокурор на Русия Юрий Чайка да провери изпълнението на законите, отнасящи се до сигурността в транспорта. Медведев поиска да бъдат намерени и наказани и виновните от МВР, Федералната служба за сигурност и правителството и нареди да се разработи система за "тотални проверки" на хората и багажите по летищата. На контраразузнаването е наредено да засили защитата на ядрените централи и обектите за олимпиадата в Сочи.

Държавната дума спешно ще разгледа и приеме предложения още през 2005 г. и внесен през ноември 2010 г. проектозакон за система от степени на терористична заплаха, подобен на "цветните" кодове в САЩ. Сметната палата ще проверява как и за какво точно са отишли средствата за сигурност и борба с тероризма по гари и аерогари.

Руското следствие ще разследва и дейността на транспортната милиция на летището, съобщи за "РИА Новости" високопоставен източник от руските силови структури. Според него на летището е царяло абсолютно беззаконие, включително в зоната, където е избухнал взривът. Мерките за сигурност на летището са били недостатъчни, иначе нищо подобно нямаше да се случи, заяви по телевизионния канал "Вести-24" официалният представител на националния антитерористичен комитет Николай Синцов.

Не навсякъде са били монтирани или не са работили детекторите на метал, достъпът до територията на летището на практика е бил свободен и всеки е можел да внесе експлозив, а външни лица - включително таксиметрови шофьори - постоянно са се намирали в зоната за получаване на багаж, където достъпът е ограничен.

Ръководството на летището сне от себе си отговорността за взрива. Говорителят на летището Елена Галанова заяви, че летищните служби са спазили всички изисквания за безопасност, защото отговарят само за зоната, където се намират регистрираните за полети пътници.

За общата зона на летището отговаря транспортната милиция, която работи в тясно сътрудничество с летищните служби за сигурност, подчерта Галанова. Тя опроверга медийните съобщения, че летището било намалило наполовина щата на охранителите.

"Терористите вероятно са видели какъв бардак цари в "Домодедово" преди Нова година [когато лошото време блокира на московските летища хиляди хора – бел. ред.] и затова са го избрали за мишена", заяви пред "Комерсант" Владимир Овчински, бивш генерал от милицията и бивш шеф на руското бюро на Интерпол.

Според Генадий Гудков от комисията по сигурността в Държавната дума днес "смъртниците в Северен Кавказ се редят на опашка, готови да се самовзривят където и да било", най-вече защото органите на реда не работят ефективно.

Атентатът е тежък удар за Русия, чийто президент Дмитрий Медведев тъкмо се готвеше да привлича чужди инвеститори по време на започващия в сряда Световен икономически форум в Давос, Швейцария, пише в. "Ню Йорк таймс".

Решението на терористите да нападнат "портите на Русия" (най-голямото руско летище) показва, че те вече се стремят да разпространят усещането за несигурност и извън границите на Русия, отбелязва агенция "Ройтерс".

Загина българин с австрийски паспорт

Загиналият при атентата на московското летище Николай Иванов не е български гражданин, а има австрийски паспорт, съобщи българското Министерство на външните работи.
Иванов е роден през 1969 г. и е австрийски гражданин от две години. Работел е за австрийска фирма и е бил на служебно пътуване до Москва, когато се случва атентатът. Николай Иванов пристигнал на летището с полет от Австрия малко преди избухването на взрива. В продължение на часове той не отговарял нито на руския, нито на австрийския си мобилен телефон.
Австрийското посолство в Москва е поело водещата функция при идентификация на тленните му останки, уточни говорителят на външно министерство Весела Чернева.
Освен българина сред 35-те жертви до снощи бяха разпознати още шестима чужденци – двама британци и по един гражданин от Германия, Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан и Украйна.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати