28 Март 2024 г. Четвъртък

Съдът се произнесе: 4 години затвор за Мургина!

2011-01-25 12:30:51

Софийски градски съд осъди Мария Мургина на 4 години лишаване от свобода.

Съдът призна бившата директорка на НАП за виновна по две от четирите обвинения, които са и повдигнати. Четири години затвор магистратите й присъдиха, като я признаха за виновна за това, че в периода 16 юни 2006 г. - 20 юни 2006 г. Мария Мургина е нарушила служебните си задължения, като също дала указания на друго служебно лице в столичния НАП.

Незаконосъобразните указания, Мургина е дала, за да се промени ревизионен акт на фирмата Плевен 1999 ООД. Според съда от това са настъпили вредни последици за бюджета в размер на над 1,3 милиона лева само главница. СГС призна Мургина и за виновна по обвинението, че е принудила и бивш директора на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане. За да направи това, Мургина е заплашила Цолчовска, че ако не подаде молба, ще я уволни. За това престъпление наказанието, което съдът определи за Мургина, е 3 години лишаване от свобода, както и да плати 10 000 лева обезщетение на Цолчовска.

Съдът лиши Мария Мургина и от право 6 години да заема ръководни държавни длъжности.

Магистратите обаче я оправдаха по другите две повдигнати й обвинения, едно, от които е за декларация с неверни данни, а другото - отново за длъжностно престъпление. Градският съд на София оправда бившия данъчен номер едно по обвинение по незаконно прихващане на данъчни задължения от 11.5 млн. лв. на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, както и за укриване на имот в Созопол от Сметната палата. След като чу присъдата, Мария Мургина запази пълно мълчание и не пожела да я коментира. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване в 15–дневен срок пред Софийския апелативен съд.

От прокуратурата заявиха, че поддържат всички обвинения и ще обжалват за двете, по които бе произнесена оправдателна присъда.

"Ще протестираме за другите две, тъй като сме поддържали обвинение. Вътрешно сме убедени, че има достатъчно доказателства и за тях", каза единият от наблюдаващите прокурори по делото Маргарита Немска. Мярката за неотклонение на Мария Мургина остава "подписка", но и тя може да бъде обжалвана, посочиха наблюдаващите прокурори.

Вчера прокуратурата поиска именно 4 години затвор за бившия директор на Националната агенция по проходите Мария Мургина.

Наблюдаващият прокурор Маргарита Немска поиска общо наказания по четирите пункта на обвинението срещу Мургина, което да бъде около средното предвидено в закона. По обвиненията, повдигнати на Мария Мургина, законът предвижда между 1 и 8 години лишаване от свобода, така средният размер е 4 години.

Делото започна на 8 юни, когато бяха разпитани първите свидетели.

Кои са четирите повдигнати обвинения?

Две са за престъпни деяния по служба, едно за принуда и едно за подаване на декларация с невярно съдържание.

Първото престъпление се отнася за периода април 2006 г. – 30 юни 2006 г., когато в качеството си на длъжностно лице, Мургина е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконосъобразни устни указания на служебно лице – директор на офис "СДО" при ТД на НАП – София.

За времето от 16 юни 2006 г. до 20 юни 2006 г. в същото си качество, Мария Мургина е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконосъобразни писмени указания на друго служебно лице – главен инспектор по приходите при ТД "Големи данъкоплатци и осигурители" гр. София.

Третото престъпно деяние се квалифицира като принуда. Мургина е заплашила директора на ТД на НАП – Силистра - Милена Цолчовска. Целта й е била Цолчовска да подаде молба за напускане.

Бившата директорка на НАП е с мярка за неотклонение "подписка".

източник: actualno.com

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати