26 Април 2024 г. Петък

Покупките на iPad: Най-новият икономически индикатор?

2011-01-25 07:20:00

Новината, че главният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс се оттегля от компанията временно по здравословни причини прикова вниманието на финансовия свят през миналата седмица.

Друг акцент от финансовите резултати на компанията привлече по-малко внимание, въпреки че може да се окаже по-важен за инвеститорите през тази година, пише AP.

Това беше изказването на главния финансов директор на Apple Питър Опенхаймер пред анализатори, че компаниите „добавят iPad към списъка на използваните от тях устройства с невероятна бързина“.

Продуктите на Apple, по-известни с големия интерес, който жънат сред потребителите, вече се използват и от служители на редица световни компании, като Wells Fargo, Archer Daniels Midland, DuPont и др.

Харченето на 500 долара от компаниите за iPad може да се приеме за знак, че бизнес цикълът започва да се обръща и че компаниите започват да изразходват рекордното количество пари, които са натрупали.

Ако тенденцията е реална, компаниите могат да направят това, което потребителите не успяха, а именно да предизвикат силно икономическо възстановяване. Това може да повиши индекса S&P 500 с двуцифрен процент за трета поредна година. Това за последно се случи по време на бума в технологичния сектор в края на 90-те години.

„Ще видите по-голям шанс за растеж през тази година, тъй като компаниите ограничават своите разходи от доста време“, казва Бил Стоун, главен инвестиционен стратег в PNC Асет Мениджмънт.

Финансовите, технологичните и енергийните компании вероятно ще се възползват най-много от скока в бизнес разходите, казва Дейвид Бианко, пазарен стратег в Bank of America. Акциите на всяка група от тези компании са се повишили с около 3% през тази година, близо един процентен пункт повече спрямо преднината на индекса S&P 500. Тези три групи съставляват почти половината от стойността на индекса.

Трайно доброто представяне на финансовите, енергийните и технологичните акции, ще постави началото нанов етап на бичия пазар, който донесе близо 100% възвръщаемост, откакто започна през март 2009 г., коментира Бианко.

Акциите на потребителските компании, като търговци на дребно, автомобилни компании и хотели, които зависят от потребителските разходи, надминаха като представяне останалите компании през последните две години след разочароващото си представяне през 2008 г. Сега тези компании изостават на пазара, което предполага, че отскачането от дъното по време на рецесията е отминало.

„Приходите на потребителите не се увеличават, за да могат те да поддържат по-бърз темп на растеж на разходите си“, казва Джефри Клайнтоп, пазарен стратег в LPL Financial. Вместо това бизнес разходите в крайна сметка ще доведат до подобрение на пазара на труда, допълва той.

Именно разходите на компаниите за технологии помогнаха на IBM да поднесе по-силни от очакваното финансови резултати през миналата седмица. Акциите на IBM скочиха с почти 4% миналата седмица.

Енергийните предприятия междувременно водят пазара по повишения през тази година с 3,4 на сто скок в цената на акциите си заради по-голямото търсене на енергийни суровини, което е знак за подобряване на икономиката.

Финансовите компании на свой ред печелят от повечето кредити за бизнеса заради желанието на компаниите да се разширят. JPMorgan обяви с финансовите си резултати, че още 400 средни фирми са станали клиенти на банката през последното тримесечие. Bank of America съобщи в петък, че търсенето на бизнес заеми се е стабилизирало през последното тримесечие.

Освен това инвеститорското доверие в САЩ е на ниво, което не е срещано, откакто достигна рекордни стойности през 2007 г. Ако историята се повтаря, силното представяне на компаниите, които през януари изпреварват пазара като цяло, може да продължи до края на годината.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати