19 Април 2024 г. Петък

Станишев: Няма заговор ДС, Първанов, Алексей Петров

2011-01-24 22:18:17

При тази информация, че масово не се унищожават специални разузнавателни средства в законовия срок, не е ясно защо записите на разговорите на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов са унищожени толкова бързо.

Това каза лидерът на БСП Сергей  Станишев на пресконференция след среща на ръководството на парламентарната група на Коалиция за България с ръководството на ДАНС. 

"Не смятаме за нормална практиката СРС-та, които се събират на основата на разрешение от съда, да не се унищожават в законовия срок, а да се трупат в продължение на години", смята червеният лидер.

По думите му това създава условия за използване на информацията за политически цели от управляващите.

Социалистите получили уверение от директора на ДАНС Цветлин Йовчев, че този въпрос ще бъде решаван вече с нови механизми и със специални комисии.

Според Станишев прокуратурата трябва да се самосезира за съдържанието на разговорите, тъй като има достатъчно данни за нарушение на закона и престъпление по служба.

"Единственият достоен начин за парламента да се излезе от тази ситуация е създаването на специализирана анкетна комисия, която да се запознае с темата за покровителстване на контрабандата", смята лидерът на БСП.

Станишев определи като абсолютно несериозни твърденията за някакъв заговор, зад който стоят Държавна сигурност, Георги Първанов, Алексей  Петров.

Според него човек под домашен арест и наблюдение на МВР трудно може да организира подобен заговор, без да го прихванат.

Станишев допълни, че броят специални разузнавателни, поискани от ДАНС и от прокуратурата по инициатива на службата, са се увеличили почти четири пъти през последните две години.

По думите му няма достатъчно контрол и ясни критерии за използване на СРС и са необходими законови промени.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати