29 Март 2024 г. Петък

БСП и ГЕРБ продължават енергийната война

2010-07-09 15:03:42

Енергийните проекти станаха повод за сблъсък между експремиера Станишев и настоящия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов непосредствено преди парламентарния контрол.

В декларация на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев за пореден път изложи важността на темата за големите енергийни проекти, упрекна правителството на ГЕРБ, че застрашава реализацията на проекти като АЕЦ „Белене", проваля проекта „Бургас-Александруполис", бави заемането на ясна позиция за „Южен поток" и изграждането на газовите връзки с Гърция, Румъния и Турция.

По думите му, основните заплахи за България от тазинеадекватна и вредна политика са загуба на стратегическо значение и влияние, пропуснати шансове, удар върху националната сигурност, загуба на енергийна сигурност, икономически загуби, даже опасност от недостиг на ток и необходимост от внос за неделя.

Станишев настоя правителството да обяви какво е направено заразнообразяване на енергийните източници и трасетата. Той изтъкна, че направеното до сега по проекта „Набуко" е направено само от предишното правителство и че е подобна ситуацията с алтернативните връзки със съседните страни.

Цветан Цветанов моментално взе думата и упрекна експремиера в популизъм и лъжа. Когато правителството на ГЕРБ спечели изборите и влезе в МС, нямаше никаква стратегия за тези инфраструктурни проекти, подчерта Цветанов и поиска Станишев да каже от къде са взети парите заналетите 2 млрд. от държавата в АЕЦ „Белене".

Действията на сегашното правителство са в защита на националния интерес и за отстраняване на икономическите кръгове, които точеха държавата и създаваха посредници по въпросните договори, каза още Цветанов, визирайки бившите управляващи.

Вътрешният министър заяви, че всичко, обявено от срещата с руския вицепремиер Виктор Зубков, е направено в сградата на Министерски съвет и призова експремиера Станишев да каже за Цанков камък, какво е правено и как рефлектира върху потребителите на електроенергия. „В момента сме спрели източването. Вече е договорено с Русия посредниците да отпаднат и единствените страни в този процес са правителствата на България и Русия", заяви Цветанов.

Припомняме обаче по-рано днес министърът на икономиката Трайков информира, че разбиране по въпроса от руска страна има, но няма индикации дали ще отпаднат посредниците.

В лично обяснение Сергей Станишев заяви, че предишното правителство е приело енергийна стратегия, която била в етап на оценка на въздействието на околната среда, че предишното правителство е договорило всички онези обстоятелства по „Южен поток", които днес премиерът споделя едва ли не като успех. „Аз съм ги договорил", подчерта Станишев.

За АЕЦ „Белене" той изтъкна, че е по проектно финансиране, а не бюджетно и че трябва да се прави разлика между държавно гарантирани заеми и корпоративни заеми. Общата сума, похарчена за реализацията на АЕЦ „Белене" е 430 млн. евро, включително за реакторите да бъдат поръчани и да се изготвят, за реконструкция на стари съоръжения, съобщи още Станишев.

По-късно, в кулоарите на парламента, вътрешният министър подчерта, че е бил длъжен да отговори на „популизма на Станишев".

Той изтъкна, че НЕК е 100% държавна и всички кредити водят до връщане на парите от населението като потребител на електроенергия.

Цветанов каза още, че в проекта „Бургас-Александруполис", който няма екооценка, също са налети пари.

„В момента сме в тежка криза и има много проекти, включително Цанков камък, които трябва да се плащат не от правителството, а от всички данъкоплатци", добави вицепремиерът.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати