29 Март 2024 г. Петък

Витамините - полезни, но с мярка

2011-01-24 08:08:43

Витамините са важен елемент за здравето на организма. Количеството на витамините в човешкия организъм е непостоянно, затова е добре те да се набавят постоянно. Витамини могат да се набавят както с храната, така и под формата на хапчета.

Комбинирането на различни витамини може да носи здравословни ползи за организма. Бета-каротинът, например, в комбинация с витамин С и Е, и цинк, предпазва от дегенерация на очната макула, което е предпоставка за загуба на зрението. Очната макула е малко петънце в частта на ретината, отговаряща за зрението.

Бета-каротинът е от изключително значение за здравето на очите. След като попадне в организма, бета-каротинът се конвертира във витамин А. Витаминът се предписва предимно на хора, които имат проблеми с очите, при стоене дълго време пред компютъра и на хора с професии, застрашаващи зрението.

Мултивитамините са един от вариантите за набавяне на нужните за организма витамини. В тях има по-голяма концентрация на различни групи витамини, за разлика от хранителните продукти, казва Хауърд Сасо, професор по медицина в Харвард.

Мултивитамините се употребяват масово за различни здравословни проблеми. Подсилват имунната система на организма и го предпазват от простудни заболявания, настинки и грип. Предписват се за профилактика при хронични и сърдечносъдови заболявания, забавят прогресивните изменения след настъпването на менопаузата и намаляват риска от злокачествени заболявания и болестта на Алцхаймер.

Не трябва да се забравя, че мултивитамините са добавки, а не заместители на витамините. Не се лишавайте от храните, богати на витамини, съветва проф. Сасо.

Приемът на мултивитамини и витамини трябва да е добре съобразен. Някои витамини се разграждат бавно и се натрупват в организма, ето защо добавянето на още витамини към неразградилите се, може да доведе до появата на токсични симптопи или хипервитаминоза.

Хипервитаминозата е отрицателното действие на витамина върху организма. Симптомите на хипервитаминозата са главоболие, световъртеж, гадене, повръщане, диария и други.

Хипервитаминоза с витамин А може да доведе до нарушения на чернодробната функция, намаляване на костна минерална плътност, което може да доведе до появата на остеопороза

 

Витамин С е от витамините, разграждащи се бързо в организма, но също може да се получи хипервитаминоза с този витамин. Прекалените дози витамин С могат да предизвикат нарушения в костната стругктура, анемия, нарушения в обмяната на веществата, да учредят черния дроб и да предизвикат проблеми при бременност.

Приемът на мултивитамини трябва да е съобразен с индивидуалния начин на живот на индивида. Всеки организъм е специфичен. Един спортист приема различни дози мултивитамини от децата, например.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати