26 Април 2024 г. Петък

Президентът: Михаил Михов не е бил мой спонсор

2011-01-23 16:09:03

Бизнесменът Михаил Михов не е бил мой спонсор и това може лесно да се провери, заяви днес президентът Георги Първанов.

В отговор на въпрос дали е разговарял с премиера за протекция на Михов и искал ли е да не бъде проверяван, президентът каза, че такова нещо не би могъл да поиска, защото не знае какъв е бил проблемът на споменатия бизнесмен.

Възможно е да сме водили разговор за това дали са законосъобразни действията, които се предприемат към него, тъй като той, както сам призна, е водил разговори във всички посоки, каза Първанов.

Според него обаче не това е проблемът, защото самият разговор, който беше обявен, и който по съдържание, по думите му, трудно може да бъде оспорен, това - че е презаписан и в този смисъл манипулиран, не го прави по-малко автентичен.

"В този разговор много ясно става, че министър-председателят има пряк и нееднократен контакт, разговори със споменатия бизнесмен. Нещо повече, тази тема е била обсъждана в рамките на едно съвещание, не знам в какъв формат, с участието на премиера и на Танов като минимум. И накрая, както става ясно, поетият ангажимент от министър-председателя е не към Първанов, който е характеризиран негативно в това СРС, а към споменатия бизнесмен - това хвърля яснота на генезиса на проблема", коментира президентът.

Попитан дали се е обаждал на Бойко Борисов за някой друг, който има проблеми, президентът каза, че са говорили за други хора - например за хората от БАН, за хора от армията, че имат проблеми.

Той отбеляза, че при него постъпват десетки, стотици, може би хиляди искания, някои молби в устен, други в писмен вид, част от тях приемната към президентството изпраща в съответните министерства, някои от тях, възможно е, да бъдат обсъждани в беглите разговори, които са имали с министър-председателя.

 

Попитан защо Бойко Борисов каза, че президентът му се е обадил във връзка с Михов, Георги Първанов посочи, че премиерът ще трябва да обясни своето поведение и да даде обяснение най-вече за разговорите и за действията, които той е предприел.

Там има разпореждане за спиране на проверка, аз никога не съм знаел, че Михов има проблеми с митницата, а още по-малко, че пък е имал такава проверка, посочи Георги Първанов.

Държавният глава отговори на журналистически въпроси след представянето на книгата си "Първият мандат на Георги Първанов", информира БТА.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати