25 Април 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ + Атака = безперспективно за ЕС!

2011-01-23 13:10:19

Според президента Георги Първанов не е перспективно, че правителството има стабилност от подкрепата на "Атака".

 

"Нямам съмнение в това, че правителството има стабилно парламентарно мнозинство, но това правителство има стабилността от подкрепата на "Атака".

 

Това според мен не е перспективно и не е престижно от гледна точка на европейското присъствие на България, това според мен е уязвимо с оглед на едни бъдещи избори", отговори държавният глава на въпрос за вота на доверие към кабинета.

Първанов коментира и вота на "Синята коалиция" – "въздържал се", като по думите му, той е знак, че има дистанциране от политиката, която се е провеждала до сега.

Той посочи, че това е предупреждение за това, че от тук нататък няма да бъдат безусловно подкрепяни действията на правителството.

"Става дума за решения свързани с реформата в икономиката, здравеопазването, образованието и това наистина поставя на голямо изпитание управляващите", уточни президентът.

"Сега с болка констатирам, че затъваме отново в блатото на скептицизма и нихилизма", заяви Георги Първанов.

Президентът посочи, че причината е поведението на лидерите. "От там идват тези нихилистични скандали", твърди тоя.

Първанов посочи, че е крайно време да се даде сметка, че пораженията, които се нанасят върху образа на България, често пъти провокирани от нас самите, заради вътрешнополитически причини – заради амбицията, стремежа да окаляш противника.

"Ще ни трябват години, за да може да изчистим тези поражения. Не съм оптимист за последната година и половина. Образът на България ще продължи да стои така деформиран, ако нямаме единни усилия, за да преодолеем тази ситуация", коментира държавният глава.

Той заяви, че нито веднъж не е приемал, че сигурността трябва да бъде за сметка на свободата на човешките права.

Георги Първанов цитира лекцията си по национална сигурност от 3 септември 2004 година, в която ясно е казано, че не е нужна държава, която да следи непрекъснато гражданите.

"СРС-та трябва да останат изключение като законът създаде условия за по-добро използване на класическите способи на разследване. Понятието национална сигурност, трябва да изключи злоупотребата със СРС", заяви Първанов.

"Управлението чрез страх не може да е трайно и стабилно", констатира още президентът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати