26 Април 2024 г. Петък

Без Първанов на годишнината от 7 ВНС

2010-07-09 12:28:50

С българския химн и Одата на радостта депутатите от 41 НС почетоха 20 години от свикването на 7 ВНС.

След десетки години на потъпкан парламентаризъм на депутатите от ВНС бе възложена историческата роля давъзстановят основите на демокрацията, изтъкна парламентарният шеф Цецка Цачева.

Най-вярната оценка ще даде историята, подчерта тя. Отбелязваме тази дата, за да потвърдим, че волята за съзидание е жива, каза още председателят на НС.

Депутатите приеха декларация по случай честването. Но и тя не можа да ги обедини. 180 народни представители гласуваха декларацията, "за" се обявиха 175, против бяха 5 независими депутати.

С обща снимка пред входа на НС народните представители отбелязаха днешния ден.

Президентът Георги Първанов не присъства на заседанието в парламента. В залата бяха голяма част от депутатите от 7 ВНС. Сред гостите бе и първият демократично избран български президент Желю Желев.

Честването на 20 години от свикването на 7 ВНС продължи с изложба в Клуба на народния представител. Депутатите и гости се почерпиха с чаша шампанско.

Раздаден бе юбилеен лист с мнения и спомени за онези исторически времена. Въпреки че не дойде на днешния празник,държавният глава присъства в юбилейния листсъс стенограма на своя реч от юли 2001-а година.

От пресцентъра на президента посочиха, че не са запознати с този юбилеен лист и защо точно тази реч на Първанов присъства в него.

Тази конституция е най-значителното постижение на държавнотворния дух на нашия народ, посочва в публикуваната стенограма президентът, тогава депутат и лидер на БСП. Конституцията от 1991 издържа проверката на времето, според Първанов.
Няма да бъде пресилено да кажем, че Конституцията се оказва основният фактор на политическата стабилност в страната през целия този период на преход, категоричен е бил Първанов.

ВНС направи един проект за бъдещето, стъпвайки в голяма степен на мисленето на отминаващото времезаяви великият депутат и бивш парламентарен шеф Александър Йорданов
Затова и според него се поставя въпросът за нова Конституция, защото сега действащата носи неща от грешките на периода от преди 1989-а.

Онези от нас, които тогава протестираха за приемането на Конституцията сме били прави, защото ние искахме образно казано първо да стане демокрация, а после тя да бъде отразена в един основен закон, обясни Александър Йорданов, който през 1991 година бе сред тези,които обявиха гладна стачка в знак на протест срещу приетата от 7-то ВНС Конституция.
Това бяха дебатите на времето, аз ги гледам днес по друг начин с очите на човек, който е преживял това време, допълни той.

Няма как да се търсят много прилики между едно редовно, обикновено 41- НС, каквото е настоящето и ВНС. Това заяви парламентарният шеф Цецка Цачева в отговор на журналистически въпрос.

Общото между 41 НС и 7 ВНС тя видя във волята на депутатите да възстановят държавността и България да бъде управлявана демократично.

В отговор на въпрос на News.bg кой празник е по-ценен за нея 
"Мисля, че трябва да отдадем заслуженото и на двете дати. Разбира се в политически план, това е 20-годишнината от свикването на ВНС, но имайки предвид, че Иван Вазов освен народен поет, титан, класик на българската литература е високо ангажирана политически и граждански личност, тъй като той също е бил народен представител, аз считам, че това е общото между двете дати".

Тя уточни, че след приключване на днешния парламентарен контрол, заминава за Сопот, за да се включи в тържествата по случай 160 години от рождението на Вазов.

Имаме нормална демократична Конституция, тъй като в нея са залегнали всички принципи на демокрацията,заяви от своя страна първият демократично избран президент Желю Желев.
Принципът разделение на властите, върховенство на закона, целият пакет от човешките права. Всичко, което е необходимо за една демократична Конституция е вътре, друг е въпросът, че тя не беше добре направена, посочи още Желев.
Той отправи и упрек към 39-тимата депутати, които не подписаха Конституцията - "Битката трябваше да е в парламента, не пред „Св. Александър Невски".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати