Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Април 21
Начало arrow България arrow Без Първанов на годишнината от 7 ВНС

Без Първанов на годишнината от 7 ВНС

  Print E-mail
2010-07-09 12:28:50
източник: news.bg

С българския химн и Одата на радостта депутатите от 41 НС почетоха 20 години от свикването на 7 ВНС.

След десетки години на потъпкан парламентаризъм на депутатите от ВНС бе възложена историческата роля давъзстановят основите на демокрацията, изтъкна парламентарният шеф Цецка Цачева.

Най-вярната оценка ще даде историята, подчерта тя. Отбелязваме тази дата, за да потвърдим, че волята за съзидание е жива, каза още председателят на НС.

Депутатите приеха декларация по случай честването. Но и тя не можа да ги обедини. 180 народни представители гласуваха декларацията, "за" се обявиха 175, против бяха 5 независими депутати.

С обща снимка пред входа на НС народните представители отбелязаха днешния ден.

Президентът Георги Първанов не присъства на заседанието в парламента. В залата бяха голяма част от депутатите от 7 ВНС. Сред гостите бе и първият демократично избран български президент Желю Желев.

Честването на 20 години от свикването на 7 ВНС продължи с изложба в Клуба на народния представител. Депутатите и гости се почерпиха с чаша шампанско.

Раздаден бе юбилеен лист с мнения и спомени за онези исторически времена. Въпреки че не дойде на днешния празник,държавният глава присъства в юбилейния листсъс стенограма на своя реч от юли 2001-а година.

От пресцентъра на президента посочиха, че не са запознати с този юбилеен лист и защо точно тази реч на Първанов присъства в него.

Тази конституция е най-значителното постижение на държавнотворния дух на нашия народ, посочва в публикуваната стенограма президентът, тогава депутат и лидер на БСП. Конституцията от 1991 издържа проверката на времето, според Първанов.
Няма да бъде пресилено да кажем, че Конституцията се оказва основният фактор на политическата стабилност в страната през целия този период на преход, категоричен е бил Първанов.

ВНС направи един проект за бъдещето, стъпвайки в голяма степен на мисленето на отминаващото времезаяви великият депутат и бивш парламентарен шеф Александър Йорданов
Затова и според него се поставя въпросът за нова Конституция, защото сега действащата носи неща от грешките на периода от преди 1989-а.

Онези от нас, които тогава протестираха за приемането на Конституцията сме били прави, защото ние искахме образно казано първо да стане демокрация, а после тя да бъде отразена в един основен закон, обясни Александър Йорданов, който през 1991 година бе сред тези,които обявиха гладна стачка в знак на протест срещу приетата от 7-то ВНС Конституция.
Това бяха дебатите на времето, аз ги гледам днес по друг начин с очите на човек, който е преживял това време, допълни той.

Няма как да се търсят много прилики между едно редовно, обикновено 41- НС, каквото е настоящето и ВНС. Това заяви парламентарният шеф Цецка Цачева в отговор на журналистически въпрос.

Общото между 41 НС и 7 ВНС тя видя във волята на депутатите да възстановят държавността и България да бъде управлявана демократично.

В отговор на въпрос на News.bg кой празник е по-ценен за нея 
"Мисля, че трябва да отдадем заслуженото и на двете дати. Разбира се в политически план, това е 20-годишнината от свикването на ВНС, но имайки предвид, че Иван Вазов освен народен поет, титан, класик на българската литература е високо ангажирана политически и граждански личност, тъй като той също е бил народен представител, аз считам, че това е общото между двете дати".

Тя уточни, че след приключване на днешния парламентарен контрол, заминава за Сопот, за да се включи в тържествата по случай 160 години от рождението на Вазов.

Имаме нормална демократична Конституция, тъй като в нея са залегнали всички принципи на демокрацията,заяви от своя страна първият демократично избран президент Желю Желев.
Принципът разделение на властите, върховенство на закона, целият пакет от човешките права. Всичко, което е необходимо за една демократична Конституция е вътре, друг е въпросът, че тя не беше добре направена, посочи още Желев.
Той отправи и упрек към 39-тимата депутати, които не подписаха Конституцията - "Битката трябваше да е в парламента, не пред „Св. Александър Невски".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?