27 Април 2024 г. Събота

Депутати на Путин: Време е да се погребе Ленин, това е извращение

2011-01-20 13:46:38
Време е тялото на Владимир Илич Ленин да се изнесе от мавзолея на Червения площад и да се сложи край на това извращение. Тази позиция изразиха двама депутати от управляващата партия  "Единна Русия", на която председател е премиерът Владимир Путин. Мненията на Владимир Мединский и подкрепящият го Роберт Шлегел са публикувани на официалния сайт на партията.

"Смятам, че всяка година сме длъжни да повдигаме един и същ въпрос - за изнасянето на тленните останки на Ленин от мавзолея. На Червения площад имаме някаква нелепа, езически-некрофилска мисия. Там няма никакво тяло на Ленин, специалистите знаят, че са се съхранили някъде около 10% от тялото, всичко останало отдавна е изпотрошено и заменено. Главното не е тялото, а духът", заявява Мединский.

Той припомня, че самият лидер на болшевиките е искал да бъде погребан до майка си в Санкт Петербург, на същото са настоявали и роднините му, но волята им така и не е изпълнена.

"На комунистите им е било необходимо да създадат култ, подменящ религията, и да правят от Ленин нещо, заместващо Христос. Нищо не се получи. С това извращение трябва да се приключва", допълва Мединский.

С него е съгласен и депутатът Роберт Шлегел, според когото "другарят Ленин отдавна трябваше да е погребан и действително е непонятно какво прави той в този вид в мавзолея".

"Ако мавзолеят е историческо съоръжение със своя история (от него са приемали Парада на победата, например), то Ленин е крайно спорна фигура. На ръцете му има кръв и съсипани животи на милиони негови съграждани, той е символ на социални трусове и терор, символ на мъката на огромна страна. Така че си струва да бъде погребан някъде край Уляновск. Мисля, че болшинството наши съграждани споделят тази идея; освен това едва ли някой разбира защо в центъра на страната ни лежи мумия", казва Шлегел.

Колегата му Мединский припомня също, че всъщност Ленин е централна фигура на цял един некропол. "Мнозина са оскърбени от това, че (на площада зад църквата "Василий Блажени") се провеждат рок концерти, но не се и замисляме, че това е двойно кощунство - те се провеждат на територията на гробище. Това е някакъв сатанизъм, ходим по гробище."

Спорът за изнасянето на тялото на Ленин продължава вече две десетилетия. През 2009 г. въпросът дори бе обсъждан в Държавната дума. Тогава министърът на културата Александър Авдеев заяви, че "езика си не мога да обърна да нарека това обект на културното наследство", но и добави, че за мнозина в страната Ленин продължава да е нещо много голямо.

Балсамираното тяло на вожда на болшевишката революция е в Москва от началото на 1924 г., като след няколко години в два дървени варианта на мавзолея, то е преместено в днешната каменна сграда през 1930 г.

През март 1953 г. до него в мавзолея е положено балсамираното тяло на Йосиф Сталин, но през нощта на 31 октомври срещу 1 ноември 1961 г. с решение на ХХІІ конгрес на КПСС то е изнесено и погребано пред стените на Кремъл.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати