25 Април 2024 г. Четвъртък

Министрите – господари на прозявките

2011-01-20 13:28:58

Прозявки, шушукане, говорене по телефона, разходки до барчето и министри, четящи за успехите, за които тройната коалиция можела само да мечтае. 

Така започна днешното пленарно заседание, посветено на историческото събитие – вот на доверие към правителството на ГЕРБ. 

Скандалът, заради който Бойко Борисов поиска този вот обаче, остана табу за неговите министри. 

Пръв сред тях думата взе вицето Симеон Дянков. Няколко пъти финансовият министър се заяде с бившия премиер Сергей Станишев. Отчитайки успехите на кабинета, изходът от финансовата криза и положителната перспектива пред правителството на ГЕРБ, която дават рейтинговите агенции, Дянков се обръщаше към лидера на БСП с въпроса „Нали така, господин Станишев?”.

Това стана причина Сергей Станишев да поиска лично обяснение. „От всички статистики, които изнесе министърът на финансите, кой му вярва? Никой! Министър Дянков лично обясни, че ще събира с 2 милиарда повече от крадливата тройна коалиция, а събира с 2 милиарда по-малко. 4 милиарда е разликата, нали така, господин Дянков?”, върна топката веднага бившият премиер.

Дянков поиска думата и веднага получи бърз съвет от Цецка Цачева да не споменава имена.
„Уважаеми, колеги”, започна Дянков. И цитира перо по перо неизплатените договори, сключени от тройната коалиция. Финансовият министър увери, че сега фискалният резерв е по-голям от наследения.

Веднага след блица Станишев–Дянков, Цецка Цачева реши да поправи несправедливост, допусната по-рано. Оказва се, че независимите депутати, които първи са заявили, че искат да участват в дебата, били Марио Тагарински, Димитър Чукарски и Тодор Великов. Тоест все от бившите членове на РЗС. Така хората на Яне Янев щяха да останат без думи.  
„Уважаеми господин министър-председател, днес повече от всякога искам да заявя пред вас – ще успеем, обречени сме да успеем” и още „можеш да направиш две грешки по пътя към истината, да не извървиш пътя или въобще да не тръгнеш по него”. 

Лиричното отклонение видимо развесели Бойко Борисов, а силните ръкопляскания, придружени с ирония, дойдоха отляво.

„Не сме попаднали на семинар за детски учителки. Става дума за това за прикриване на контрабанда”, припомни Петър Курумбашев.

Но за контрабанда и СРС-та така и не се заговори. Думата взе Вежди Рашидов, който отчете завишено присъствие в театралните салони. Това отново разсея депутатите, но „Веждичката”, както го наричат приятелски в ГЕРБ, помоли поне когато се говори за култура да се пази тишина.

Павел Шопов, поел за малко председателството на парламента, веднага се включи и призова „Синята коалиция” да седнат на местата си.

Следващ поред дойде социалният министър Тотю Младенов. Отново 17-минутна реч за успешната пенсионна реформа.

След края на неговото изказване самата Цецка Цачева призова министрите да не говорят повече от 10 минути.

Очевидно лекциите бяха омръзнали и на БСП, които започнаха тактическите игри. Думата взе Драгомир Стойнев. 

„Върнете парите от контрабандата. Тези пари не са ваши. Те не са за купуване на избори. Те са за увеличаване на доходите на хората”, обърна се към Борисов социалистът.

И го попита за завишените цени на някои стоки. Но вместо Бойко, му отговори Антон Кутев, който в реплика критикува другаря си, че не е казал за олиото.

Стойнев веднага се коригира и каза, освен за олиото, за „любимата напитка на управляващите” – бирата, която също поскъпнала.

Цецка Цачева пак се намеси и призова опозицията да не спекулира с парламентарния правилник.

В последвалото изказване на Стойнев обаче той се върна на пенсионната реформа. И упрекна ГЕРБ за тежкото състояние на българските пенсионери.

Тук вече скучното начало на дебата премина в истински хаос. На малко по-далеч от „една ръка разстояние” Стойнев започна пряк спор с Бойко Борисов, който му заяви, че всъщност е увеличил пенсиите.

Цецка Цачева отне думата на социалиста и го изгони от заседанието. Той обаче отказа да се върне в редиците на опозицията. Така почивката дойде 5 минути по-рано. 
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати