27 Април 2024 г. Събота

Българските съдилища ще могат да налагат дори и 100 години затвор, пише Сега

2011-01-20 09:44:50
Българските съдилища ще могат да налагат дори и 100 години затвор, научаваме от “Сега”. Досега за различни престъпления се изтърпяваше само най-тежкото наказание. "При рецидив наложените наказания се изтърпяват отделно", гласи текст от изцяло новНаказателен кодекс, огласен от Министерството на правосъдието вчера. Така например, ако някой има пет присъди по 20 години, той ще лежи общо 100 години в затвора. Мотиви към проекта не бяха публикувани. Но и министерството пусна единствено общата част на НК, където са уредени принципните въпроси. Особената - където са разписани конкретните престъпления и наказанията им, още не е готова. От наказанията отпада доживотният затвор без право на замяна, който бе въведен като алтернатива на смъртното наказание.

Премиерът Бойко Борисов почти призна в изявление пред министрите си, че разговорите му с шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов за пивоварна "Леденика" са автентични, съобщава “Сега”. Той им обяснява, че враговете на ГЕРБ "не са аджамии", а го удрят с "добре подбрани истини". Вчера парламентарната подкомисия за контрол на СРС установи, че Ваньо Танов е подслушван законно по искане на прокуратурата по досъдебно производство за контрабанда. Според експертизата на Института по криминалистика към МВР не може да се каже категорично дали разговорите между Танов и Борисов са монтаж, защото се изследват не оригинали, а презаписи, при които е привнесен допълнителен шум и е изкривен сигналът. Изследвани са три записа - на разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с финансовия министър Симеон Дянков, с зам.финансовия министър Владислав Горанов и с премиера Бойко Борисов. До този момент прокуратурата е установила, че представените от вестник "Галерия" звукозаписи не са оригинали, а са презаписи на телефонни разговори.

“Съобщението на прокуратурата допълни разпространената малко по-рано информация, че шефът на митниците е подслушван "напълно законно". Все още не е ясно обаче дали изтеклите разговори са именно от използваните СРС-та в разследване на Ваньо Танов”, разказва “Дневник”. Версията - подслушването е законно, разговорите са "манипулирани", вероятно ще бъде основната защита на управляващите в днешния дебат за вота, когато става дума за скандала. От стенограмата на правителственото заседание вчера пролича, че Борисов иска да приключи темата със скандалните записи през гласуването, да предотврати искане на вот на недоверие от опозицията и да се опита да си върне инициативата. Самото гласуване на вота ще бъде най-безинтересната част, защото е ясно, че с гласовете на своите депутати от ГЕРБ (117) и подкрепящата "Атака" (20) Борисов си е осигурил поисканото доверие, допълва вестникът.

 “Моята теза е, че зад атаката стои на първо място президентът Георги Първанов - той дори се опитва сега със задна дата да се изчисти от компрометиращите обстоятелства, но вече е счупил стомната и няма как да стане. На второ място е неговият съветник Цвятко Цветков, който е член на Висшия партиен съвет на БСП. И Алексей Петров, който контролираше службите за сигурност последните години. Това е оста. Към тях за съжаление се включват хора от бившата Държавна сигурност, помагат им и оставените от ГЕРБ на ключови места лица от тройната коалиция. Те правят скандалите възможни”, казва в интервю за “Стандарт” лидерът на ДСБ Иван Костов.

Доверието в премиера Бойко Борисов се е сринало с 14% само два дни след оповестяването на разговора му с шефа на митниците Ваньо Танов, показва ескпресно проучване на ГАЛЪП от понеделник и вторник, четем в “Сега”. От подслушания диалог става ясно, че Борисов лобира за производителя на бира "Леденика" Михаил Михов. Социоложката Марчела Абрашева обясни, че данните са междинни и ако след произнасянето на прокуратурата се окаже, че записът е манипулиран, има вероятност процентът на недоволните рязко да падне. 42% от анкетираните казват, че като цяло продължават да стоят зад Борисов. Но на въпрос виновен ли е премиерът за незаконно покровителство на бизнесмена 32% отговарят с "да", 34% казват, че не могат да преценят, а 34 - с "по-скоро не".

Водеща новина за “Стандарт” е поевтиняването с 3-4 стотинки на бензина и дизела, чиито цени през последните месеци упорито пълзяха нагоре. “Добра новина дойде и за пушачите. Те ще пушат три вида "Вайсрой" за 10-20 ст. по-малко. От "Булгартабак" също не изключват някои техни марки да станат по-евтини. Решението ще се вземе, когато излязат финансовите отчети на дружеството. Задаващата се секира с тока от лятото може да ни се размине. Спешно се правят разчети как поисканото от НЕК 5% увеличение да бъде намалено или отложено. За бедните щеима социални помощи за електроенергия”, обяснява изданието. Търсят се начини да се овладее поскъпването на хляба, олиото и месото. "Спирането на спекулата с цените е моята цел номер 1", обяви новоизбраният шеф на Агенцията по храните Йордан Войнов.

Бившият върховен главнокомандващ войските на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк посети изненадващо премиера Бойко Борисов, пише “24 часа”. От правителствената информационна служба отказали информация за проведените разговори между двамата. Кларк бил придружаван от представителя на България в международното дружество за изграждането на газопровода “Набуко” Димитър Абаджиев. Легендарният генерал е поискал среща с Борисов като представител на американски компании с интерес да добиват шистов газ на българска територия. Американският посланик Джеймс Уорлик от много време публично говори, че подобни инвестиции биха решили проблема на България с намирането на алтернативни енергийни източници. Въпрос бил засегнат и в разговорите между Кларк и Борисов. На тях присъствал енергийният министър Трайчо Трайков, който отново разяснил на американците процедурите да получат разрешение за добив на шистов газ.

Зверски санкции за превишаване на скоростта прие парламентът. Най-голяма е глобата за нарушение в града. Ако водачът "лети" с 50 км/ч над допустимото, ще плаща 350 лв. и ще остава три месеца без книжка. Сега това се наказва с 250 лв., информира “Труд”. За всеки 5 км/ч над 50-те, санкцията ще скача с 50 лв. Така ако водачът гази закона със 70 км/ч отгоре, ще го санкционират с 550 лв. в града и с 500 лв. на магистралата. Друга новост е, че книжката вече няма да се отнема при шофиране с над 31 км/ч от разрешените. Свидетелството ще се взема само при системни нарушения - ако скоростта бъде превишена три или повече пъти в рамките на 12 месеца. За непозволено шофиране в автобусна лента глобата скача от 20 на 50 лева.

Почти всеки втори шофьор, засечен от камера на КАТ да прави нарушение на пътя от началото на годината, досега не си е платил глобата. Над 40% от заснетите джигити, са се направили на ощипани и въобще не са се явили в КАТ, дори да са получили честитка. Това разкрива пред “Монитор” шефът на транспортната комисия в парламента Иван Вълков. Според законодателните промени постановленията вече да се връчват с обратна разписка, така че водачите да не могат да се измъкват с оправданието, че не са известени за извършеното от тях нарушение.

 “Нова каша с отпуските. Този път препъникамъкът са графиците за тяхното ползване през годината. Работодателските организации настояват в Кодекса на труда ясно да бъде записано, че графиците може да се променят”, пише “Стандарт”. В момента няма законово основание за това - те трябва да се спазват така, както са съставени, коментира Валентина Зартова, главен юрист на БТПП. В противен случай е възможно инспекторите по труда да наложат глоби. Работодателите са изненадани как в поправките на Кодекса на труда, без да е обсъждано с тях, е записано, че изготвянето на графиците трябва да се съгласува и със синдикатите.

Живеещите в центъра на София ще могат да паркират около жилището си срещу представянето на платена такса за ток, парно или вода, съобщава “Новинар”. Чрез фактурата те ще удостоверяват, че живеят в тази част на града, обмислят общинари от транспортната комисия. Това ще важи обаче само ако паркираната кола е собственост на този, който я кара. Срещу квитанцията хората ще получават специален винетен стикер за 120 лв. годишно. Притежателите на два автомобила пък ще плащат по-висока такса за второто си возило.
източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати