Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Окт 25
Начало arrow Политика arrow Записите на Танов били манипулирани

Записите на Танов били манипулирани

  Print E-mail
2011-01-20 00:27:50
източник: dnes.bg

Записите на подслушани разговори на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов с хора от властта, които изтекоха в медиите, са манипулирани. Това показва аудиоекспертизата, съобщиха от прокуратурата.

Част от записите не са оригинали, а са презаписи  на телефонни разговори, направени от едно устройство на друго - най-вероятно възпроизведени чрез компютър и записани от друго  звукозаписващо устройство, при което е привнесен допълнителен  фонов шум от устройствата и от акустичната среда на помещението.

По-рано стана ясно, че Танов е бил подслушван законно в рамките на досъдебно производство, образувано заради съмнения за извършени престъпления, свързани с контрабанда.

Експертизата е за разговорите между Танов, премиера Бойко Борисов, финансовия  министър Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов и бившия заместник на Танов - Антоний Странджев. Тя не касае разгласените от РЗС разговори между шефа на митниците и депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова и Менда Стоянова.

Звукозаписите, на които е направена експертиза, са с различно ниво и качество на сигнала.

Във фоновия шум и на трите изследвани звукозаписа присъства служебен компютърен звуков сигнал, са установили експерти от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР.  В началото и в края на трите изследвани записа има записан звук, наподобяващ пращене от работа със звукозаписващото устройство или докосване на микрофон.

При изследване на потока на речта, смисловото съдържание и интонациониия контур на провежданите разговори, на отделни места се констатира нарушение на параметрите в областта на синтаксиса, стилистиката и интонацията.

На места в звукозаписите се открива пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите. Тези отклонения биха могли да се  дължат на манипулация върху звукозаписите, посочват от прокуратурата.

В заключението на експерите се отбелязва, че предоставените за изследване звукозаписи не са оригинали и върху тях е извършена  допълнителна манипулация.

В хода на разследването се провеждат разпити на всички лица, имащи отношение по случая.  Очаква се изготвянето и на други експертизи - компютърни,  фоноскопски, включително и с участието на експерти от БАН.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?