24 Април 2024 г. Сряда

Записите на Танов били манипулирани

2011-01-20 00:27:50

Записите на подслушани разговори на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов с хора от властта, които изтекоха в медиите, са манипулирани. Това показва аудиоекспертизата, съобщиха от прокуратурата.

Част от записите не са оригинали, а са презаписи  на телефонни разговори, направени от едно устройство на друго - най-вероятно възпроизведени чрез компютър и записани от друго  звукозаписващо устройство, при което е привнесен допълнителен  фонов шум от устройствата и от акустичната среда на помещението.

По-рано стана ясно, че Танов е бил подслушван законно в рамките на досъдебно производство, образувано заради съмнения за извършени престъпления, свързани с контрабанда.

Експертизата е за разговорите между Танов, премиера Бойко Борисов, финансовия  министър Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов и бившия заместник на Танов - Антоний Странджев. Тя не касае разгласените от РЗС разговори между шефа на митниците и депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова и Менда Стоянова.

Звукозаписите, на които е направена експертиза, са с различно ниво и качество на сигнала.

Във фоновия шум и на трите изследвани звукозаписа присъства служебен компютърен звуков сигнал, са установили експерти от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР.  В началото и в края на трите изследвани записа има записан звук, наподобяващ пращене от работа със звукозаписващото устройство или докосване на микрофон.

При изследване на потока на речта, смисловото съдържание и интонациониия контур на провежданите разговори, на отделни места се констатира нарушение на параметрите в областта на синтаксиса, стилистиката и интонацията.

На места в звукозаписите се открива пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите. Тези отклонения биха могли да се  дължат на манипулация върху звукозаписите, посочват от прокуратурата.

В заключението на експерите се отбелязва, че предоставените за изследване звукозаписи не са оригинали и върху тях е извършена  допълнителна манипулация.

В хода на разследването се провеждат разпити на всички лица, имащи отношение по случая.  Очаква се изготвянето и на други експертизи - компютърни,  фоноскопски, включително и с участието на експерти от БАН.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати