27 Април 2024 г. Събота

Гласът на обществото: Употребата на СРС е прекомерна

2011-01-19 19:02:50

Повечето от хората подкрепят управлението, но мнозинството не може да се съгласи с прекомерната употреба на СРС. Общественото мнение след скандала с подслушваните телефонни разговори е объркано.

Това сочат резултатите от две социологически проучвания на "Галъп Интернешънъл".

Според експресно телефонно проучване сред 1000 пълнолетни жители на градовете от последните два дни, 75 на сто от анкетираните са запознати с разпространения телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с шефа на митниците Ваньо Танов, а половината от запитаните са обсъждали темата с колеги и приятели.

Общественото мнение е объркано, две трети от участниците в проучването не знаят дали разговорът е истински, а също толкова не могат да преценят, отбеляза Първан Симеонов от социологическата агенция.

На въпроса дали Бойко Борисов е виновен в незаконно покровителство на бизнесмена Мишо Михов - Бирата, 32% от запитаните отговарят "по-скоро да". Около една трета смятат, че министър-председателят няма вина, а 30% - не могат да преценят.

Над 40 на сто от анкетираните в телефонното проучване са на мнение, че Цветан Цветанов е виновен за незаконно подслушване на фирми и граждани, посочи Симеонов.

Анкетираните са разделени и по въпроса дали Цветанов е достатъчно честен и почтен, за да се бори с престъпността - 33% отговарят утвърдително, 31% отрицателно, а 37% не знаят.

Според проучването, повече от половината от запитаните смятат, че може да се говори за криза в управлението, докато 29 % са на противното мнение.

Въпреки напрежението в общественото след скандала със СРС, 42% продължават да подкрепят министър-председателя Бойко Борисов, докато 23 на сто, както и преди, не го подкрепят.

14 на сто от запитаните са оттеглили подкрепата си към Бойко Борисов след скандала с телефонните разговори.

Социолозите от "Галъп" не са съгласни с извода на колегите си от МБМД, че скандалите имат стабилизиращи роля за управлението, определяйки го като "фриволна формулировка".

Първан Симеонов обобщи, че обществената подкрепа за управляващите не се оттегля, но се засилват съмненията в неговата ефективност и почтеност.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати