28 Март 2024 г. Четвъртък

Министри: Силен ход, рискът си струва!

2011-01-19 12:54:41

Министрите определиха като силен политически ход искането на вот на доверие на правителството на Бойко Борисов. 

Очаква се на днешното заседание Министерският съвет да вземе решение за това, след като министър-председателят обяви намеренията си във вторник пред ГЕРБ. 

Някои от министрите признаха обаче, че независимо от вота има проблеми със сигурността. 

Според министъра на правосъдието Маргарита Попова, която категорично се обяви против да бъде подслушвана за разлика от своите колеги, записът с разговора на премиера Бойко Борисов е сигнал, върху който много сериозно трябва да се помисли. 

"Това е част от националната сигурност и аз не искам на моя премиер, на моята държава разговорите и гласът да се чуват в общественото пространство, да се коментира, да се преиначава и да се злоупотребява с това", смята Попова.

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев също заяви, че има проблеми със сигурността и трябвало да се вземат мерки, което включвало въвеждането на всякакви правила и реформи. 

"С този вот на доверие искаме да покажем, че не само ще строим магистрали и пътища, ще правим пречиствателни станции, ще усвояваме ударно еврофондове, ще пазим макроикономическата стабилност, но и че провеждаме цялостна политика", коментира Плевнелиев. 

Според министъра на транспорта вотът на доверие е добър ход, тъй като когато се провеждала определена политика, трябвало да бъде ясно кой стои зад нея. 

Министърът на културата Вежди Рашидов пък смята, че решението на премиера е най-малкото оздравителен ход. 

"Не може основно в нашия живот дълги месеци компроматите или пък скандалите да са единствената новина. Два-три месеца заливаме обществото с толкова много кал и помия. В тези два-три месеца във всички министерства са свършени доста сериозни неща и за съжаление никой за тях не е питал", посочи културният министър. 

Според него дори с този ход правителството да поема риск, рискът си струва. 

"По-достойно е, ако хората желаят, да правят нещо, отколкото в някаква тишина да завоалират едни неща, които не са полезни на държавата", смята Вежди Рашидов.

Образователният министър Сергей Игнатов също определи като силен ход от страна на правителството искането на вот на доверие. 

Игнатов заяви, че всички министерства са започнали реформи, които разместват статуквото. Много често обаче се получава абсолютно неправилна информация у хората, за това, което се предприема, подчерта той. 

Според него с вота на доверие управляващите показват, че са абсолютно решени да доведат реформите докрай.

Спортният министър Свилен Нейков видя видя малък риск в действията на премиера, но вероятността за успех била много по-висока.

 

Позициите на двамата вицепремиери останаха неясни. Финансовият министър Симеон Дянков отказа коментар, а вътрешният министър Цветан Цветанов не мина покрай чакащите журналисти.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати