25 Април 2024 г. Четвъртък

Управлението на ГЕРБ приключи

2011-01-19 10:29:57
Управлението на ГЕРБ приключи. Премиерът Бойко Борисов може и да изкара мандата си докрай, но реформи няма да има. "Управлението" ще вегетира и ще кара на самотек, понесено от чиновническа инерция, а не от политическа воля.

Причината е ясна - заради скандалите с подслушването ГЕРБ е в ступор. Все още никой не може да прогнозира как ще приключи историята с пикантните разговори между първите в държавата, нито кога. Едно обаче е сигурно - докато СРС-тата са на дневен ред, управляващите няма да посмеят да направят нищо, само и само да не предизвикат и най-малкото обществено недоволство. След това пък идват избори, които традиционно са предшествани от

година на пълно бездействие

Ето един доста показателен пример. Здравното министерство опита за пореден път да проведе "реформа" в болниците. Това е същата реформа, за която премиерът Борисов обеща миналата година, че само трябва да потърпим до 1 януари 2011 г. и нещата вздравеопазването значително ще се подобрят. За целта МЗ издаде нови медицински стандарти, които са задължителни за болниците.

В тях се казва с какви специалисти, апаратура и клинични звена трябва да разполагат, за да могат да извършват дадено лечение. Колкото "по-сложно" е то, толкова по-високи са изискванията в стандарта. За да сключи договор със здравната каса, болницата трябва за отговаря на този стандарт. Обяснението - трябва да се гарантира качеството на медицинските услуги. Причината - болниците са прекалено много и броят им трябва да се редуцира.

Общинските лечебни заведения очаквано обявиха, че изискванията на НЗОК за договори са твърде високи и че голямата част от малките болници ще останат с поне 40% по-малко договори, т.е. дейност, което пък означава фалит. И тъй като ГЕРБ вече мина по тази пътека точно преди година и знае от опит, че тя включва протести, масов обществен отпор и медийна истерия и накрая приключва безславно, този път пресече "реформата" още преди да е започнала.

От МЗ обявиха, че здравната каса самоволно е завишила изискванията към болниците и грешката ще бъде коригирана, още преди да са сключени договорите за тази година. Бурята ще се размине преди да е почнала, а обяснението на МЗ е доста смешно. Как така касата по собствена инициатива няма да се съобрази с указанията на министерството, особено като се има предвид, че начело на надзора й е и зам. здравният министър Гергана Павлова?

Преди година ГЕРБ френетично обясняваше как ще направи промени в здравеопазването на всяка цена, защото системата е изкривена, гълта много пари, а не дава резултат. Сега не обяснява нищо. Здравният министър Стефан Константинов дори не послуша премиера, който му нареди да събере всички недоволни на пресконференция и да им обясни какви хубави неща ще се случат тази година.

Дали защото няма да се случат и всичко ще си върви по старому?


Освен това фокусът на "реформата" за пореден път е объркан. Не малките болници правят големите далавери, не там изтичат много средства. Краде се най-много в големите - в университетските и областните, да не говорим за вече безкрайно раздутата мрежа от клиники по инвазивна кардиология. Единственото, което ГЕРБ направи в това отношение, е да намали леко цените на клиничните пътеки по инвазивна кардиология, резултатът от което вероятно ще е спиране на появата на нови подобни болници.

Другият огромен проблем е трагично ниската събираемост на здравни вноски (вече по-малко от 2 млн. души се осигуряват) комбинирана с нежеланието на държавата да дава достатъчно пари за здравеопазване.

Резултатът е ясен - парите са малко, на всичко отгоре отиват не където трябва. И няма причина да смятаме, че това ще се промени в рамките на това управление, което вече не смее да закрие и едно легло. Няма как да се очаква промяна в осигурителния модел, инициирана от министерство, което дори не смее да купи ваксини за хепатит А от страх, че прокуратурата ще го обвини в злоупотреби и ще вземе главата на поредния министър.

До края на мандата системата ще продължи да затъва, лекарите да бягат в чужбина, а пациентите да си плащат и да се надяват, че са попаднали на свестен доктор, който няма да ги убие. А ако последното, не дай боже, стане, то ще е добре дошло за управляващите, защото винаги е по-лесно да обвиниш друг за грешки, които може отчасти да са и твои.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати