27 Април 2024 г. Събота

Еколози "разпънаха" чадъри над Пирин

2011-01-19 10:12:27

Десетина еколози протестираха пред сградата на Министерски съвет в защита на национален парк „Пирин." Те бяха охранявани от също толкова на брой полицейски служители.

Това е първият за годината протест на еколозите, които по традиция от началото на 2010 година всяка сряда се събират пред МС с надежда някой да чуе исканията им.

И днес те намериха оригинален начин да изобразят случващото се в Пирин - носеха разпънати чадъри, изобразяващи разпънатите политически чадъри на злоупотребите с българската природа.

Еколозите се бяха подготвили с плакати с надпис „Пирин" и изрисувана планина. Чуваха се скандирания „Искаме си Пирин" и „Мафия."

Еколозите са написали и две писма до министър-председателя Бойко Борисов с искане за оповестяване на резултатите от проверката на МОСВ за реално ползваната площ от концесионера на ски зона Банско в Национален парк „Пирин" и прекратяване на разпродажбата на заменени гори в района на Балчик и Калиакра.

Еколозите сигнализират Бойко Борисов за множество сигнали за неправомерното унищожаване и ползване на площи в Национален парк „Пирин" от концесионера на ски зона Банско „Юлен" Ад.

Съгласно публикации в медиите, Министерството на околната среда и водите вече повече от една година измерва реалната площ на ски зоната.

По данни на гражданските организации при изграждането на ски зона Банско след 2001 г. концесионерът на ски зоната е допуснал престъпното унищожение на близо двойно по-голяма площ от предвидената в концесионния договор.

Прикриването на тези престъпления при предишното правителство доведе и до наказателна процедура на ЕКвъв връзка с нарушения на Европейското природозащитно законодателство.

Протестиращите искат от премиера също да спре разпродажбата на горски имоти обект на заменка в землището на гр. Балчик и Защитена зона от Натура 2000 „Комплекс Калиакра".

Припомняме, през ноември миналата година един от протестите се пренесе пред сградата на представителството на Еврокомисията в София. Те внесоха своите искания, надявайки се европейските институции да им помогнат.

В края на месец септември се проведе протест срещу издадените от МОСВ разрешения за строителство на нови ски съоръжения в Национален парк „Пирин", които нарушават Конвенцията за световното наследство на ЮНЕСКО и вкарват Националния парк в списъка на обектите в опасност.

Съпредседателят на Зелените Андрей Ковачев заяви, че като резултат от септемврийския протест директорът на Национален парк „Пирин" Георги Грънчаров е подал оставка.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати