26 Април 2024 г. Петък

Пресата у нас на 19 януари

2011-01-19 10:06:42

Бойко Борисов ще поиска вот на доверие към правителството. Той е съобщил решението си на заседание на партийното ръководство снощи в резиденцията си на ул. "Секвоя" и е получил пълната подкрепа от членовете му, информира “Труд”. На днешното заседание на кабинета премиерът ще предложи Министерският съвет да поиска от Народното събрание гласуване на вот на доверие за цялостната политика на правителството и още в четвъртък да се гледа пленарната зала - преди заминаването на Борисов за Япония. "Играя ва банк, имам силата, енергията, волята да се изправя срещу тях и да ги бия", казал в силно емоционалното си изказване пред ГЕРБ-ерите премиерът. По думите му някой се опитвал да дестабилизира държавата и да го изнудва, като го притисне в ъгъла. "Е, няма да го позволя, такъв тип игра не е за мен. Хората обичат истинските мачове и аз ще застана с цялата си отговорност, за всичко, което съм направил до момента. Няма от какво да се срамувам", завършил Бойко Борисов. Нито един от редовите депутати снощи не знаеше за решението на лидера им да поиска вот на доверие, показала проверка на вестника.

Евродепутати от НДСВ и БСП подеха организирана кампания в ЕП срещу поголовното подслушване в България и рисковете от злоупотреба на управляващите със спецразузнавателни средства, разчитайки на повишената чувствителност на европейците към нарушаване на човешките права, съобщава “Сега”. При откриването на месечната сесия на ЕП Станимир Илчев запозна колегите си със съдържанието на компрометиращите подслушани разговори, в които участва и лично премиерът Борисов. Представителят на НДСВ в ЕП предупреди колегите си, че в България назрява страхова психоза от подслушване. И поиска помощ от европейските институции за преструктуриране на българските специални служби. Хората на БСП в ЕП също раздухали скандала в групата на социалистите. Според Ивайло Калфин той се определял от колегите му като "изключително неприятен" и предизвиквал голям отзвук в ЕС. Евродепутатът от ГЕРБ Илиана Иванова защитила премиера и обяснила, че в основата на скандалните записи са хора, които имат интерес от срастването на престъпността с държавата.

БСП е готова да излезе и на улицата, за да свали правителството на ГЕРБ от власт, заяви лидерът на партията Сергей Станишев, научаваме от “Новинар”. "Не сме деструктивни, не искаме да клатим лодката, за да живеят хората зле, но ГЕРБ сами създадоха кризата. 18 месеца живеем в условията на безперспективност, затъване в проблеми, увеличение на цените и полицейщина", категоричен е бившият министър-председател. Соцлидерът е готов да "вдигне на крак" соцактивът при евентуално приемане на Закона за БАН. Депутатката от БСП Корнелия Нинова пък директно обяви, че народът живее зле, защото ГЕРБ краде.

Висшият съдебен съвет (ВСС) свали Веселин Пенгезов от поста председател на Софийския апелативен съд. Това е наказанието, че дъщеря му Анна Пенгезова е получила право на строеж в Приморско като нуждаеща се, пише “Дневник”. Отстраняването ми е плод на натиск от вътрешния министър Цветан Цветанов, заяви Пенгезов и обяви, че ще обжалва във Върховния административен съд (ВАС). Той каза още, че има данни, че членове на ВСС са се срещали с Цветанов и министърът цели да овладее всички ключови съдилища. Така Пенгезов намекна, че фаворит за шеф на Софийския градски съд е семейната приятелка на Цветанов Владимира Янева, а издигането на доскорошния председател на този съд Георги Колев до шеф на ВАС е станало с благословията на МВР.

Корупция, лошо управление и пълно бездействие на контролните органи, което ощетява данъкоплатците и влошава енергийната сигурност на страната. Това са част от изводите в анализа за управлението на държавните енергийни дружества и на големите проекти в сектора, извършен от Центъра за изследване на демокрацията и представен във вторник, информира още “Дневник”. Липсват елементарни правила за отчетност и контрол в дружествата, което заплашва финансовата им стабилност. Като пример са посочени НЕК и "Булгаргаз", които въпреки икономиите през последната година остават застрашени от фалит. Близо 56% от обществените поръчки в енергетиката през 2008 и 2009 г. са проведени без реална конкуренция, под служебен и политически натиск. АЕЦ "Белене" е посочен като пример за проект, който съчетававсички порочни практики в сектора и в управлението на държавните предприятия през последните 20 години. Той захранва силно ядрено лоби.

Следващата седмица в България пристигат експерти от Росатом, които в съвместни работни групи с Националната електрическа компания ще обсъждат цената на АЕЦ "Белене", казва пред “Дума” изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов. Той се надява в началото на февруари, вече да има "известна яснота за крайната цена на АЕЦ "Белене". Шефът на НЕК посочи, че засега няма окончателна цена за централата и по време на съвместните разговори ще се обсъждат около 150 позиции за дейности и материали във връзка с атомната централа. Той допълни, че напоследък цената на металите е скочила много

Жив ли е бившият главен прокурор Никола Филчев, къде е и има ли връзки в правораздаването в България, пита Уестминистърският съд в Лондон. Писмото му е изпратено на 7 декември до градския съд в София, който гледа делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Лондон ще решава на 15 февруари дали да уважи пратената от София еврозаповед за арест на Димитринка Калайджиева, подсъдима за убийството”, четем в “24 часа”. На Острова се интересували и от хода на друго знаково дело - за смъртта на прокурора Николай Колев, застрелян в края на декември 2002 г. В писмото имало необичайни въпроси, които предизвикаха съмнение за грешка в превода. Например - какво е отношението на съдебния състав към Филчев ипрогнозата му за изхода на делото. В отговор съдия Владимир Астарджиев обяснява, че не може да дава информация по делото "Колев" и да прави прогнози по случая "Георгиева".

Въпреки известните колебания по пътя към пълната забрана на пушенето у нас правителството все пак взе категорично решение по въпроса, отбелязва “Сега”. "През лятото на тази година ще се въведе пълна забрана за пушене в заведенията до 50 кв. м", казали от Министерството наздравеопазването. Решението е взето на среща при премиера Бойко Борисов, на която са присъствали здравният министър Стефан Константинов, шефът на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова и представители на Министерството на икономиката, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Браншовата асоциация на ресторантьорите. Предложението ще се разгледа и от ПГ на ГЕРБ, тъй като трябва да се гласува нова промяна в Закона за здравето.

“Централното оперативно бюро на ДПС единодушно обяви подалия оставка бивш заместник на Ахмед Доган - Касим Дал, за клеветник. Според партийния правилник за това провинение се предвижда изключване. ЦОБ обаче ще се съобрази с мнението на местните структури, а евентуалното отстраняване на бунтаря от редиците на партията и от ПГ може да стане на заседание на Централния съвет, който ще бъде свикан в средата на февруари”, пише още “Сега”. Дал спази обещанието си да не се яви на другарския съд вчера. Преди дни той подаде оставката си от оперативното ръководство и обяви, че ДПС има сериозен проблем, върви към обезличаване, а лидерът е превърнал обкръжението си в мъжки секретарки.

Режисьорът Борис Панкин е отстранен от поста съветник на културния министър Вежди Рашидов. Той си тръгнал от ведомството, след като договорът му изтекъл, посочва “Новинар”. Панкин прие предложението да съветва Рашидов по въпроси, свързани с музикално-сценичните изкуства след протести на трупата на Музикалния театър, която не го искаше за свой директор. През януари 2010 г. режисьорът отказа да ръководи оперетата, но се съгласи да влезе в културното ведомство.

Дарина Павлова влезе в залозите за новата дама на Силвио Берлускони, е водещата новина за “Стандарт”. Дни по-рано италианският премиер заяви, че има сериозна жена до себе си. Българката се появи в списъка на любимките на Кавалера, подреден от вестник "Джорнале". Местните букмейкъри вече се заиграха коя хубавица ще бъде посочена от неуморимия плейбой за повелителка на сърцето му. Конкурентки на вдовицата на Илия Павлов са куп млади моделки и миски. Фаворит в залозите е медсестрата Роберта Боназия (26 г.). "Джорнале" обаче изрично отбелязва, че Дарина отдавна е привлякла вниманието на Силвио. Масло в огъня наля и фризьорът на българката Масимо Топо. Той издаде пред медиите на Ботуша, че хубавата вдовица лично му се похвалила, че от доста време има гореща връзка с Берлускони.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати