26 Април 2024 г. Петък

Приятно пътуване в ЕС!

2010-07-09 11:57:49

Хората, които това лято ще потеглят на почивка със самолет или влак, се радват на значителни права в ЕС. Предвижда се в бъдеще от подобни правила да се ползват и пътуващите с автобус и кораб.

Според проучване около 80% от европейците планират да отидат на почивка през настоящата година. Независимо дали се отправят към желаната дестинация със самолет, влак, автобус или кораб, пътниците не трябва да се притесняват, че най-хубавото време от годината може да бъде помрачено от неприятности като закъснения на полети или анулиране на влакове, тъй като са защитени с множество права.

При закъснение над два часа те имат право на безплатна храна и напитки. При закъснение над пет часа или анулиране на полета пътниците могат да избират между възстановяване на стойността на билета в рамките на седем дни, обратен полет към летището, от което са излетели, или алтернативен транспорт към дестинацията си. Ако полетът е отложен за следващия ден, трябва да им бъде осигурена нощувка в хотел.

През април тази година множество пътници се възползваха от тези права, когато образувалият се вследствие на изригването на вулкана в Исландия огромен облак от пепел парализира европейското въздушно пространство за една седмица и остави десет милиона души по летищата в Европа.

Който планира да пътува с влак, също може да замине спокойно на ваканция. В резултат на приетите през миналата година от ЕС правила, подобни на тези за пътуващите със самолет, пътниците, използващи влак, трябва да бъдат подробно информирани преди, по време и след своето пътуване за най-изгодните цени, най-краткото време за пътуване, връзките, както и за достъпността на вагоните и гарите.

При закъснение между един и два часа железопътните компании вече трябва да възстановяват на своите клиенти 25% от цената на билета, а при закъснение повече от 2 часа – 50%.

Както пътуващите със самолет, така и тези с влак имат право на обезщетение за повреден или загубен багаж – при полети то е в размер до 1220 евро, а при пътуване с влак – дори до 1300 евро.

Пътуващите с автобус и кораб в бъдеще също ще имат по-големи права. Например след 2012 г. пътуващите с кораб ще имат право на обезщетение за закъснения над 90 минути.

По отношение на правата на пътуващите с автобус преговорите все още продължават.

В бъдеще в автобусите и на корабите, подобно на вече действащите правила за пътуванията със самолет и влак, ще трябва задължително да се осигурява достъп за хора с ограничена подвижност, за да може всички граждани на ЕС да пътуват безпроблемно.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати