24 Април 2024 г. Сряда

Малки тайни за хармонична и трайна връзка

2011-01-19 09:29:23

Силната и здрава връзка между партньорите може да има многобройни ползи за здравето и да подобри качеството на живот. Добрите взаимоотношения укрепват здравето, ума и комуникативността.

Стабилната връзка зависи и от двамата партньори, това е работа в екип с желание за положителна промяна в начина на живот. Разбира се, една връзка може, както да донесе ползи за здравето, така и да се окаже канал на тревоги, нервни сривове и стрес.

Всяка връзка е уникална самa по себе си, но съществуват някои общи правила, които могат да поддържат връзката непоклатима.

Докосване
Докосването е едно от основните средства на човешката комуникация. Нежният допир, милване и докосване още в детска възраст стимулира развитието на мозъка, твърдят експерти.

В една връзка е много важно да се запази физическата интимност и близост жива. Нежното докосване повишава нивата на окситоцин в организма.

Окситоцинът е хормон, секретиращ се в паравентрикуларното ядро в хипоталамуса. Оттам той се складира в задния дял на хипофизата, откъдето се и отделя, за да изпълни функциите си в тялото. Наричан е още хормон на любовта и се асоциира с чувства като любов и щедрост.

Сексът не е единственият начин за поддържане на нежност и интимност между партньорите. Държането на ръцете, прегръдките, нежните погледни, целувките са напълно достатъчни, за да се почувствате сигурни във връзката си.

Двамата заедно
В началото на връзката всичко е прекрасно прекарвате часове само двамата, но след време идват ангажиментите и все по-рядко намирате време да прекарате сами двамата. Понякога това е една от причините за раздялата и отчуждаването между партньорите.

Стремете се да откривате и правите нови неща заедно, нови и за двамата, една екскурзия, излизане на ресторант или някъде където не сте били. Новото в една връзка я прави винаги интересна и приятна.

Научете се да се забавлявате и разсмивате заедно. Смехът действа като лекарство срещу стреса и напрежението, потиска производството на стресовите хормони адреналин и кортизол, покачва секрецията на серотонина - хормонът на щастието. Учени предполагат, че смехът стимулира и имунната система, по-точно Т-клетъчния имунитет, имащ основна роля при неопластични заболявания и вътреклетъчни инфекции.

Общуване
Добрата комуникация е важна част за една по-здрава и стабилна връзка. Когато хората спрат да общуват добре, те спират да са свързани помежду си, което може да причини и стресови ситуации.

Комуникацията е физическа или психическа, важно е да разгадавате сигналите за общуване на партньора си. Неспокойствието и липсата на добра концентрация могат да попречат на общуването, затова е хубаво да се намали стреса и напрежението, чрез невербална комуникация.

Невербалните сигнали, като контакт с очите, накланяне на главата или тялото или леко докосване с ръка могат да кажат много повече от няколко думи. Разбирайки „езика на тялото“ ще разбирате много по-добре и партньора си, което е предпоставка за добри взаимоотношения.

Даване и получаване
Никога не очаквайте да получите максимума от връзката си. Това няма как да стане, защото нещата не зависят само от вас и така се обричате на разочарования.

Здравите взаимоотношения се крепят на компромис и от двете страни. Постоянното даване, без дори малко получаване от отсрещната страна води до негодуване, нервност и скандали между половинките.

Освен ярост и гняв, често се изпада и в депресия поради незадоволени нужди във връзката. Депресията е състояние, характеризиращо се с комбинация от симптоми, включително лошо настроение, което е постоянно и съществено намалява способността за работа, сън, хранене и получаване на удоволствие от ежедневните дейности. Тези симптоми правят връзката по-скоро вредна, отколкото полезна за здравето.

В една връзка любовта е важна, но не е достатъчна, за да поддържа здрави, щастливи и хармонични взаимоотношения. Необходимо е да се намери подходящата рецепта за хармонична връзка за конкретната двойка.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати