29 Март 2024 г. Петък

Вотът на доверие – уговорен мач и запушване на скандалите

2011-01-19 09:20:02

Няколко часа след като стана ясно, че министър-председателят ще поиска вот на доверие от Народното събрание, са факт и първите коментари на лидери на политически партии.

Според председателя на БСП Сергей Станишев решението на премиера показва, че управляващите искат формално да "запушат" скандалите и да дисциплинират мнозинството. 

Бойко Борисов може да получи вот на доверие в парламента, но не е ясно какъв е вотът на обществото, коментира червеният лидер пред БТА.

Станишев, който по-рано обяви, че основната цел на левицата е свалянето на правителството, заяви, че не са дадени отговори на въпросите, които вълнуват хората – дали управляващите покровителстват контрабандата, къде се губят 2 млрд. лева от контрабанда и защо хората живеят по-бедно.

Председателят на СДС Мартин Димитров определи хода на Бойко Борисов като "уговорен мач", при който е ясно, че "за" ще гласуват ГЕРБ и Атака.

"С този вот на доверие на практика нищо няма да се промени", коментира синият лидер. Според него, без да са ясни фактите около изнесените в последните дни аудиозаписи на управляващи, искането за вот на доверие е "опит за замазване на положението". 

"Фактът, че в момента искат вот на доверие, означава, че са много притеснени и не знаят какво правят, което е лошо за България", допълни Мартин Димитров.

В сряда той ще обсъди с колегите си от СДС и от Синята коалиция общата позиция на парламентарната група.

"Против съм да се водят разговори с ГЕРБ за подкрепа, ние публично трябва да поставим нашите искания, за да не се спекулира", каза лидерът на СДС.

По думите му подкрепата на сините би зависила от това дали управляващите ще приемат поставяните и преди искания за спиране на АЕЦ "Белене", за освобождаване на кадрите на Държавна сигурност от администрацията и за определени персонални промени в правителството. 

Той изрази съмнения, че управляващите биха подкрепили тези искания.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати