19 Април 2024 г. Петък

Какво сочи неофициалният анализ на изтеклите записи?

2011-01-18 19:21:14
Докато МВР продължава да проверявадали изтеклите в последните две седмици аудиозаписи от разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов са направени чрез Специални разузнавателни средства (СРС), апремиерът се готви да изпрати за експертиза в чужбина записа от неговия разговор с Танов, интернет форумите събират всякакви - професионални и непрофесионални мнения, за произхода и достоверността на аудиофайловете. 

Ето извадка от тях, събрана 
отживеещия във Франция журналист Атанас Чобанов  в сайта му "БиволЪ".Обобщени са мнения от форума на публикувана в сайта статия. Цитирани са участници в дискусията с потребителски имена жоро и ss7.

Прочулите се записи, за които още се спори дали са СРС от службите или дело на частни структури, бяха публикувани в сайтове за видео споделяне: VBOX7 и YouTube. До момента са налични четири записа.

-


Първи запис: Танов-Дянков и Танов-Горанов

 

Втори запис: Танов-Борисов и Танов-Странджев:

 

Трети запис: Танов-Фидосова:


Четвърти запис: Танов-Дянков:

Анализът:

- При внимателно прослушване със слушалки прави впечатление, че в продължение на целия запис се чува кратък, тихичък бип на равни интервали. Това важи за всички записи публикувани до този момент.

- Спектрограмата на звуковия файл потвърждава наличието на периодичен тон. Той е в диапазона 3 - 3,5 Khz с продължителност около 100 - 200 милисекунди и с периодика 2,5 секунди, или 24 пъти в минута.

Още по темата:

Може ли да се установи дали СРС-тата на Танов са минали през мрежата на GSM-оператор?
От блога на Делян Делчев
- Там, където са монтирани различните разговори, периодичността на бипа се нарушава. Това означава, че той не е добавен от обработващата програма, с която са монтирани отделните разговори във файловете.

- Прави впечатление също, че бипът и фоновият шум са от една звукова среда. Те се чуват отчетливо в паузите между фразите и се заглушават от гласовете на говорещите.

- В самото начало на първия запис Танов-Дянков , около 16-та секунда се чува отчетлив хармоничен звук, подобен на звук от компютърна програма. 

Такива звуци се чуват и в други записи.

Произход на биповете и произход на записите

Наличието на такива бипове може да бъде интерпретирано по няколко начина: маркиране против монтаж, предупреждаване на събеседника, че го записват или тон от телефонна централа за индикиране на входящо обаждане. Маркерите може да са поставени от записващото устройство, но нищо не доказва категорично, че те не са миксирани впоследствие.

От форумната дискусия под статията се изясниха някои технически подробности, които ограничават хипотезите за произхода на записите. Все по-вероятна изглежда хипотезата, че тези бипове са маркери на специалното оборудване на СДОТО. Ето какво може да се каже със сигурност до момента по трите основни хипотези за произхода на записите:

1. Записвал е Танов: Такива бипове могат да се излъчват от програма за запис на разговор на смартфон, за да се предупреди отсрещната страна, че е записвана. Но на записа биповете няма да присъстват поради специфични ограничения от фирмения софтуер на производителя на телефона. Това значи, че е малко вероятно записът да е направен от самия Танов на негов телефон. Тук се налага уговорката, че не може да се изключи напълно вероятността тези бипове да са вкарани впоследствие чрез компютърен монтаж с цел "заблуда на противника", или за да се гарантира целостта на записа.

2. Частна структура е записвала: Възможността записите да са направени от частна структура чрез "бръмбар" или слухтене на сигнала до и от базовата станция е много малка, тъй като това означава, че на дистанция 20-30 метра от Танов с месеци е висял човек с куфарче. Няма как такъв "шпионин" да не бъде засечен от физическия контрол.

3. Записите са СРС-та на СДОТО. Известно е, че софтуера използван от СДОТО оставя трудно изличими маркери за разпознаване, в които е кодирана информация. В тази поредица от бипове също може да има код, имплементиран чрез вариации в честотата, продължителността, интензивността и синхрона на биповете. Факт е, че сигналите не изглеждат еднакви, но влошеното от компресията качество затруднява анализа.

Според коментиращия жоро има вариант пулсиращия тон на 3250 Hz да е излъчван от самата централа като индикатор за входящо обаждане. Този пулс не се чува от крайния потребител, но се записва от прихващащото оборудване закачено на централата. Това би обяснило защо записите започват преди да звънне телефона на абоната дори в случаите, когато Танов получава входящи обаждания (от Борисов и Фидосова)

 Друго логично обяснение за същия факт дава коментиращият по-долу потребител с псевдоним ss7 С това обяснение той отхвърля изцяло тезата, че записите са правени от Танов : "Послушвашата апаратура следи сигнализацията, за да знае кога да почне да записва. Например подслушва се Т , но Б звъни на Т. Централата изгражда гласов канал ПРЕДИ да подаде сигнал "звъни" към викащия Б, съответно апаратурата чува и записва какво става около Б , вкл. и сигнала за повикване. Затова се чува сигнал повикване (и участъка между набирането и сигнала), дори когато Б и Ф набират Т. Няма начин този сигнал да се запише , ако Т се е записвал сам. Остава варианта Б и Ф да са се записвали сами, или по вероятния вариант - записвано е в "самата централа" от МВР апаратурата. Няма друго обяснение защо се чуват записани звуци малко преди и по време на сигнала за повикване, когато Б и Ф завънят на Т."

Презапис с въздушен микрофон?

Друга любопитна и резонна хипотеза е изказал наш читател относно фоновия шум и странния звук на 16-та секунда в първия разговор Танов-Дянков. Според него фоновият шум е от вентилатор на компютър, а звукът на 16-та секунда е от набора на Windows XP, което показва, че записът е правен с въздушен микрофон в близост до компютър. Тоест, звуковият обект най-вероятно е презапис от оригинала, направен с външно записващо устройство. Подобно нещо откриваме и в края на разговора между Танов и Странджев, където също се чува отчетливо звук от компютърна програма и шум като от запис с външно записващо устройство с въздушен микрофон.

Това налага да разгледаме и хипотезата, че биповете са добавени от записващото устройство, с което е снет повторния запис от тонколоните на компютъра. Тази възможност се отхвръля, тъй като цитираният сегмент в края на записа от разговора на Танов и Странджев е по-дълъг от 5 секунди и в него няма бип. Тоест, записът е продължил след като е спрян звука от компютъра, което се вижда и в спектрограмата.

Двете възможности за произхода на биповете следователно са тези:

1. Биповете са в оригиналните записи (без значение дали те са маркер от СРС-оборудването или пулс от телефонната централа, индикиращ входящо обаждане). Ако това е така, то в записите няма монтаж на думи и фрази, тъй като биповете са строго периодични. Всеки опит за монтаж би нарушил съществено периодичността на биповете.

2. Оригиналният запис не съдържа бипове, а те са миксирани впоследствие. При това положение са възможни манипулации и монтаж на думи и фрази в оригиналния запис.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати