25 Април 2024 г. Четвъртък

Социолог: Предсрочните избори ще доведат до хаос в държавата

2011-01-18 19:17:29

Не съм привърженик на идеята за предсрочни парламентарни избори, защото страната ни не е в състояние, в което би могла да си позволи дълъг период на неработещи ключови институции, като правителство и парламент. Това би довело до хаос и до тежки необратими последици за страната. Това каза пред Агенция „Фокус” социологът Живко Георгиев във връзка със скандала, предизвикан от изтичането на записи нателефонни разговори, заместващи премиера Бойко Борисов в покровителстване.

По думите на социолога не е ясно още „какво има да излиза като записи”. „Един от греховете на това правителство е, че прекалено много инвестира в нерегламентирания достъп до информация. Безспорно репутацията на Бойко Борисов няма да бъде тази, каквато беше досега – каквото и да излезе от разследването на прозвучалите записи. Боя се, че премиерът няма много полезни ходове. Трудно ми е да си позволя в момента еднозначна морална оценка, тъй като и аз не знам каква е цялата истина”, каза Живко Георгиев.

Социологът заяви, че прокуратурата и органите по разследването трябва да си свършат работата, колкото се може по-бързо за изясняване на съдържанието на записите.

„Не че цялото общество безрезервно ще повярва на това, което ще прозвучи като оценка, но имаме нужда от нея”, коментира той.

Ако се окаже, че има основание за упреци към Бойко Борисов, за злоупотреба с власт, единственият достоен изход е оставка и тръгваме към избори. Другият възможен ход, който беше подсказан от някои политически сили, е ново правителство в рамките на мандата на сегашния парламент, смята Живко Георгиев.

Социологът заяви, че чувства остър на информация по случая. „Аз съм професионално деформиран да правя изводи на базата на достатъчна критична база от информация. Всичко това, което излиза, мен лично, не ме изненадва особено, но не очаквах, че българската държавност е продънена до такава степен. А нейното възстановяване беше гордостта на това правителство. Това именно е проблемът. Тежестта идва не толкова от това, което звучи, от това, което чуваме. Тежестта идва от това, че това, което звучи, разрушава като картонена кула основната гордост на правителството”.

Основната сила на ГЕРБ са били очакванията към правителството, че то ще се справи с корупцията, с убийствата, със злоупотребата с власт, с неравенството пред закона – че ще въведе справедливост. „А изведнъж ние виждаме нещо друго”, каза Живко Георгиев.

„Записите са удар върху морала. ГЕРБ никога не са били силни заради подозрения, че олицетворяват пълната компетентност. ГЕРБ имаше морален кредит. Българските гласоподаватели му отпуснаха значителен морален кредит. А изведнъж става ясно, че този кредит няма да бъде обслужен”, каза социологът. Най-много ще ги „боли” гласувалите за ГЕРБ на изборите, допълни той.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати