26 Април 2024 г. Петък

Тръгва конкурс за защита на Земята от космически обекти

2010-07-09 11:58:17

Русия и САЩ ще вземат участие в европейския конкурс за защита на Земята от астероидно-кометна опасност, който ще започне на 20 юли 2010, съобщава пред РИА Новости директорът на Института по астрономия на РАН Борис Шустов.

„Първоначалният бюджет на проекта е 4 млн. евро. Официалното откриване на конкурса е на 20 юли, а след четири месеца ще бъде обявен победителят“, казва Шустов.

На конкурса ще бъдат представени проекти за защита на Земята от астероидно-кометна опасност и тяхната икономическа обосновка. Това е подготвителна фаза, а по-нататък се предвижда работа по широкомащабен конкретен проект със съответното финансиране.

Астероидите представляват сериозна опасност за Земята и нейните жители. По данни на Института по астрономия на РАН, към Земята се приближават, по данни от 10 април 2010 г., 6960 различни космически обекта. От тях най-голяма опасност за планетата ни са хектометровите астероиди (86,9% от всички потенциално опасни обекти).

От тях 964 се смятат за потенциално опасни, което е 86,9% от всички потенциално опасни обекти. В посока към Земята сега летят 84 комети и 806 километрови астероиди. По данни на Института по астрономия на РАН нито една от тези комети не е потенциално опасна, а от километровите астероиди 146 могат да са опасни за планетата.

Осъзнавайки реалната опасност за човечеството, в САЩ, Европа и Русия за изследване на космическите обекти вече се готвят космически изследователски мисии. Планира се да бъдат пуснати апаратите The Near Earth Object Surveillance Satellite в Канада (през 2011 г.), Asteroid Finder в Германия (2012).

Вече са реализирани изследователските проекти NEAR, Deep Space 1, Deep Impact, Hayabusa, Dawn, Stardust, Rosetta, благодарение на които са получени данни за астероиди, заплашващи Земята.

Най-голяма опасност за Земята сега представлява астероидът Апофис, с диаметър 350 м. През 2029 той ще премине на около 30 000 км от нашата планета, което е по-близо от орбитата на геостационарните спътници.

Апофис обаче може да промени своята орбита така, че при следващото приближаване през 2036 г. да се сблъска със Земята, като превърне в пустиня територия с размерите на Франция.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати