20 Април 2024 г. Събота

Какво пишат вестниците днес

2011-01-18 10:06:14

Процесите на преструктуриране на българската икономика през третата й кризисна година ще доведат до фалити и окрупняване на бизнеса. Това прогнозираха шефовете на национално представителните работодателски организации, съобщава “Дневник”. "2011 г. ще е годината на оздравителните фалити. Много фирми сцената на всичко досега отлагаха прекратяването на стопанската си дейност, но като че ли това ще се случи през тази година", казва председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев. Според него подобна съдба ще имат компаниите "с разклатено икономическо здраве, които не бъдат придобити от конкурентите си". Шефът на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев прогнозира, че най-голям риск от фалити има в строителството заради рисковите капитали, които влязоха в сектора по време на големия бум.

Президентът Георги Първанов изненадващо освободи шефа на правния си съвет Сашо Пенов късно вчера. Това станало след настоятелни запитвания на “Труд” дали като негов съветник г-н Пенов не е нарушил Закона за адвокатурата. Вестникът обяснява, че проблемът възникнал заради забраната онези, които работят на трудови договори или са държавни служители, да упражняват едновременно и свободната адвокатска професия. След скандала с подслушания телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците стана ясно, че Пенов е бил адвокат на пивоварната на “Леденика” - “БУЛБРЮ БГ” ЕООД по делото в Софийския административен съд за отнетия лиценз на фирмата. В записа се чу как Борисов нарежда на Ваньо Танов да не закача Михаил Михов, шеф на пивоварната, бутилираща бирата “Леденика”. Впоследствие премиерът заяви, че бил помолен за това от президента Георги Първанов.

Кметовете стават кадровици по блокове и вече ще назначават домсъвети там, където обитателите не са си ги избрали сами, предвижда промяна в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) е внесло правителството в парламента, научаваме от “Сега”. Ако идеята бъде одобрена, местната власт ще бъде натоварена с още задължения в напразен опит да направи работещ един очевидно абсурден закон, обяснява изданието. Досега ЗУЕС вменяваше на кметовете "само" да свикват общи събрания на етажни собствености, които не са си избрали сами управителен съвет. Законът изискваше до юни 2010 г. всички собственици на жилища в обща сграда или в един вход да проведат общи събрания, да си изберат управа, да се впишат в новия модел домова книга и да подадат в общината заявление за регистрация на етажната собственост. Ако някоя съседска общност е пропуснала този срок, иде ред на кметовете - до края на юни 2011 г. да организират общи събрания. Проблемът е, че и до днес много обитатели на блокове и кооперации нехаят за задълженията си или са затънали в комшийски войни и нито са си избрали домсъвети, нито са се регистрирали в общината.

България ще поиска пари от Европейската комисия, за да бъдат възстановени загражденията на границата с Турция, информира “Дневник”. Целта е да се спре преминаването на диви и домашни животни заради разпространението на шап и други болести, обяснява директорът на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) Йордан Войнов.

 

Българският бюджет може да компенсира загубите от епидемията от шап. Причината е, че държавата въведе такса "дезинфекция" на границата с Турция за влизащите у нас превозни средства, която за месец ще докара приход до 500 000 лв., пресмята “Сега". Междувременно вчера бе регистрирано ново огнище от шап в бургаското с. Резово. "Всеки лек автомобил от Турция плаща по 2 евро за дезинфекция, а тировете - по 10 евро. Таксите се събират в общ фиш заедно с всички други митнически тарифи, което гарантира, че няма да има злоупотреби", казва шефът на НВМС Йордан Войнов.

”Един Бербатов”. ”А за мен златото на Бербатов.” Такива позивни могат да се чуят из столичните пазари. Те не са искане за автограф от именития футболист, а за пакет нелегални цигари, пише “24 часа”. Хит са 4 непроизвеждани и непознати в България марки, разказа бившият шеф на митниците Емил Димитров-Ревизоро. Кутиите на две от ”реномираните” марки са червени, а другите - бели. Тъй като истинската марка на червените е “Манчестър” започнали да им викат ”Бербатов”. Ревизоро твърди, че кутиите цигари, които се продават главно от роми по пазарите, са си ”чисто плащане в натура затова, че сме го пропуснали да минат през наша територия.” Така, ако по официални данни митниците са обмитили 50% от цигарите и са събрали за хазната около 1,5 милиарда лева, то точно толкова останали и в цигарената ни мафия. Това означава, че 200-250 млн. лв.остават в ромския електорат,който ги продава, казва Димитров.

От 160 до 550 лева са тазгодишните кандидатстудентски курсове в университетите, е водещата новина за “Труд”. Цената зависи от броя на часовете. Най-скъп засега е този по литература на Софийския университет - 72 занятия, но преподавателите преглеждат и оценяват две от разработките на мераклиите за Алма матер. В университета във Велико Търново професорите ще дават и индивидуални частни уроци на територията на вуза - 10 лева струва един час.

Бивш служител на външно министерство е човекът, ръководил разбитата преди дни банда, която се е готвела да източи 400 банкомата, научил „Монитор”. 65-годишният Стефчо Михайлов с прякор Дедо е участвал в наши мисии зад граница преди 10 ноември. Като кадър от номенклатурата мъжът натрупал сериозни контакти, които впоследствие използвал, за да снабдява български престъпни групи, източвали кредитни карти в половин Европа, сочат данните на разследващите.


източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати