Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Януари 27
Начало arrow Политика arrow Първанов в собствен SOS

Първанов в собствен SOS

  Print E-mail
2011-01-18 10:02:20
източник: actualno.com

Преди да прочетеш сензацията (за която за пореден път е осведомен специално – само и единствено в. “Труд” като сигурен проводник на подобни “мероприятия”) запознай се, уважаеми читателю, с допълнителната причина, поради която за първи път от близо 10 години от върха на държавата Георги Първанов реагира с благоволението да отстрани свой човек от ключова позиция във властта.

Информира ни Георги Антонов, който написа за Мишо Бирата и Младен Михалев-Маджо в коментарната част на моя блог, следното:

“А някой дали знае, че единият М.М. (Михаил Михов) и другият М.М. (Младен Михалев) случайно са съученици и набори (64-ти)? от СОУ „Отец Паисий“, гр. Силистра? После единият става баскетболист, другият борец. Не е толкова ТИМ факторът за Михов, колкото е приятелят му от детинство Маджо. Има и „второ поколение“ назначени бизнесмени.”

Срещнах се с Георги Антонов лично – не е някой от дежурните анонимни “шегаджии”. Написаното от него затяга още повече обръча от доказателства за връзките на Първанов с герои от калибъра на Маджо и Мишо Бирата. Ето защо държавният глава ( на октопода) за първи път се отървава по такъв начин от едно от питалата си (за което в. “Труд” си иска част от плячката, като си приписва ” заслуги” за президентското късане с опашката на гущера, макар да е ясно, че всекидневникът е употребен за пореден път за разгласяването на кризисен SOS).

Ето за какво ни осведомява в. “Труд” в електронното си издание в късните часове на 17 януари:

“Президентът Георги Първанов изненадващо освободи шефа на правния си съвет Сашо Пенов късно вчера. Това стана след настоятелни запитвания на “Труд” дали като негов съветник г-н Пенов не е нарушил Закона за адвокатурата.

Проблемът възниква заради забраната онези, които работят на трудови договори или са държавни служители, да упражняват едновременно и свободната адвокатска професия. Изрично изключени от правилото са само депутатите, преподавателите във ВУЗ и научните сътрудници в научни институти.


Въпросът се породи покрай “бирения” мотив в скандала “Ало, Ваньо-3”. В предпоследните оповестени разговори от сагата със записите се чува нареждане на премиера Бойко Борисов към шефа на митниците Ваньо Танов да не закача Михаил Михов, шеф на пивоварната, бутилираща бирата “Леденика”.


Впоследствие Бойко Борисов заяви, че бил помолен за това от президента Георги Първанов. През февруари миналата година Танов е отнел лиценза на пивоварната.

Какви са фактите, свързани с г-н Пенов? Той е адвокатът на пивоварната на “Леденика” – “БУЛБРЮ БГ” ЕООД по делото в Софийския административен съд.
На 23 февруари 2010 г. там е оспорено отнемането на лиценза, на 7 юни 2010 г. съдът постановява решение в полза на пивоварната.

А митниците не го обжалват по-нагоре – пред Върховния административен съд (ВАС).

Какво е положението със Сашо Пенов? От една страна, той е университетски преподавател – доцент по финансово право в СУ “Св. Климент Охридски” и във Великотърновския университет. В това му качество няма проблеми да адвокатства (вписан е и в Софийската адвокатска колегия отколе). Проблемът е в какви правоотношения е с президента?

Тук ударихме на камък. Ако е в трудови или служебни правоотношения (като държавен служител), няма право да се явява като защитник по дела, това е тежко дисциплинарно нарушение, категорични бяха отговорни столични адвокати. Но не пожелаха да бъдат цитирани. Уточниха обаче – правилото важи и при няколко налични трудови договора.


“Като университетски преподавател г-н Пенов има право да е адвокат”, заявиха от президентството по-рано в понеделник. За работата му на “Дондуков” 2 казаха: назначен е с два указа на президента – за председател на правния съвет и на комисията за несъбирамите държавни вземания.”

Истерия с продължение…
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Водата е изключително ценен ресурс, трябва с грижа и внимателно да я потребяваме. Това каза в ефира на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и бивш министър на околната среда и водите Ивелина ...
  Новини "Тази политика, която води правителството, продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци".Тази критика отправи президентът Румен Радев по време на предаването ...
  Новини Властта вдига минималната пенсия, а първият ден от болничните няма да се плаща.Това стана ясно на брифинг след коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти. Смятаме, че чрез диалог можем ...
  Новини Лидерът на НФСБ Валери Симеонов окончателно е скъсал отношения с доскорошния си партньор Волен Сидеров.Това стана ясно от коментара на Симеонов в студиото на Нова телевизия. Той не ...
  Новини И Фандъкова, и Манолова съзнават, че който посегне към лошото ще загуби. Затова и двете до момента играят позитивно. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев в първия ден на предизборната ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?