20 Април 2024 г. Събота

И след "Наглите" отвличанията продължават

2011-01-18 10:00:36

Има ли още една банда за отвличания и след „Наглите”, чието дело вчера не успя да тръгне. „24 часа” съобщи за още отвличания - в края на 2009 година - началото на 2010-та, извършено от друга група, както и случай, завършил със смъртта на похитения, предаде бТВ.

По думите на Слави Ангелов, разследващ журналист, и двата случая са притеснителни. Първият заради това, че става отвличане след задържането на „Наглите”, и което въобще не е разследвано от МВР, защото човекът сам си решава проблема. 

Първият случай е с внука на строителен предприемач

който не е сигнализирал за случая в МВР. По познатата схема е поискана огромна сума за откуп. Този човек не иска да сътрудничи на полицията, не иска да си спомня за случая, каза в студиото на bTV Слави Ангелов. Бизнесменът не е имал пари за поискания подкуп и започнал да събира заеми, например от Киро Японеца. Взима заеми и от лихвари, и заради напрежението получава инфаркт. Парите обаче са платени - около няколкостотин хиляди лева, и след около 3-4 седмици момчето е върнато.  

Второто отвличане е на културист от Самоков

В самия ден на похищението той се готвил за състезание и бил отвлечен след тренировка, когато е много уморен и изтощен. Според Слави Ангелов, похитеният е изключително колоритна личност, лежал е и в затвора за валутни престъпления (вече отпаднал член от НК след 1989 година). Той се е занимавал и с лихварство и бил некоректен, което според разследващия журналист, може да е причината за отвличането. Натрупал е имоти и е бил разследван за неплатени данъци и доходи от лихварство. Изчезнал е на 9 септември 2009 година. 

„Има неща, които ме смущават, свързани с разследването. Тази банда очевидно имитира "Наглите", но допуска грешки - например телефонът му продължава да работи в продължение на две денонощия", каза Ангелов. Нито прокуратурата, нито МВР обаче засичат къде е апаратът. След като изчезнал приятелката му, която работи в общината, получила обаждане, в което й нареждат да се свърже със сестра му. 

След това има прекъсване на комуникацията в продължение на седмица, следват обичайните заплахи към сестрата, че ще й пратят негов пръст, както и заплахи срещу самата нея. След като поискала доказателство, че той е жив, й пращат ключа от къщата в селото му край Самоков. Това за нея обаче не е доказателство, че е жив. И повече от година след това все още няма информация за него. 

Твърде вероятно е да е бил убит още в началото

"МВР достига до конкретна група, но не успява да събере достатъчно доказателства срещу тях… Оставам с впечатлението, че МВР след като задържа "Наглите", едва ли не мислят, че тези случаи са приключили. Имаме отвличане срещу откуп и убийство и към днешна дата МВР не си е свършило работата”, каза журналистът.

Дъщерята на отвлечения Вене Сотиров – Ирина Сотирова, каза по телефона, че по всяка вероятност баща й е мъртъв, но очаква разкритията на МВР. 

„Считам, че баща ми най-вероятно е получил инфаркт още при самото отвличане, тъй като е болен човек", каза Сотирова. Имала разговор с похитителите, в който й казали, че може да им каже каквото иска. Поискали милиони левове подкуп. И до момента няма повече информация за баща си.  Сотирова каза, че подкрепя идеята за законови промени, с които сметките на близките на похитените да бъдат блокирани. 

Слави Ангелов разказа и за още неразкрити случаи на отвличания – в Северна България, където е поискан подкуп от 300 хиляди лева и човекът е върнат. В София също имало отвлечен -  близък на голяма фигура на подземния свят. Според журналиста, със сигурност има и други случаи, които не са известни на МВР.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати