20 Април 2024 г. Събота

Красивите хора имат по-висок IQ

2011-01-18 09:50:17

Красивите хора въпреки разпространения стереотип имат по-висок коефициент за интелигентност IQ от по-несимпатичните мъже и жени. До този извод са стигнали изследователи от Лондонската школа по икономика.

След дългогодишни наблюдения учените са стигнали до извода, че хората с привлекателна външност по правило успяват повече в учението, по-силно се проявяват в професионалната си дейност и в резултат получават повече в живота.

Според оценката на авторите на изследването IQ на привлекателния британец превишава с 13,6% този показател в страната като цяло, а коефициентът на интелектуално развитие на симпатичната британка е с 11,4% по-висок от повечето останали жени в страната. 

Изследователите са склонни да обясняват това с факта, че красивите и умни хора се привличат помежду си, техните деца по правило наследяват не само физическата красота на родителите си, но и стремежа към интелектуално развитие, а също и способността за добро усвояване на знанията. Тези наблюдения са били потвърдени и при подобни изследвания в САЩ.

"Както във Великобритания, така и в Америка физическата привлекателност се асоциира с общия интелект независимо от принадлежността на човека към определена социална класа или здравословното му състояние. И тази взаимовръзка между физическата привлекателност и интелектуалното ниво се проявява по-силно при мъжете отколкото при жените", каза един от авторите на изследването Сатоши Каназава.

Изводите на анализаторите от Лондонската школа по икономика се базират на наблюденията на 17 419 души, родили се във Великобритания в рамките на една седмица през март 1958 г.

Оттогава учените постоянно са проследявали развитието на тези хора – през ранното им детство, в училище, в младежките им години и така нататък, проследявайки техните академични и други успехи и редовно провеждайки с тях различни тестове. Подобни наблюдения над 35 000 души се провеждат и в САЩ.

"Ако интелектуално по-развитите мъже постигат по-висок социален статус и по-често сключват брак с по-привлекателни жени и като се има предвид, че умствените способности и физическата привлекателност до голяма степен са наследствени, трябва да има и определена връзка между физическата привлекателност и нивото на умствено развитие", смята Каназава.

В тази връзка той призова да бъде преразгледан установеният стереотип на несъвместимост между красотата и ума, който се прилага по-специално за жените.

Физическата привлекателност на човека говори за по-високото му умствено развитие, е убеден изследователят.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати