18 Април 2024 г. Четвъртък

Скандалът с родните СРС-та разтърси и Страсбург

2011-01-18 09:43:43

Скандалът с подслушванията у нас се пренесе и в Европейския парламент. Късно снощи при откриване на месечната му сесия в Страсбург наши евродепутати представиха в пленарната зала своите гледни точки към събитията от последните дни.

Станимир Илчев от НДСВ поиска помощ от европейските институции за преструктуриране на българските специални служби.

"В България расте тревогата от увеличаващото се използване на специални разузнавателни средства. Назрява и страхова психоза от подслушване", обяви той.

По думите му усещането на българските граждани е, че институциите не работят добре и че брутално се нарушават човешки права, без борбата с престъпността да е станала по-ефективна.

Илчев разказа още  пред евродепутатите, че министър-председателят на България вече е сред участниците в подслушан разговор с компрометиращо съдържание и заключи, че като нова страна-членка на ЕС България се нуждае от съдействие, за да преструктурира специалните си служби.

Илияна Иванова от ГЕРБ пък обяви, че в основата на скандала са хора, които имат интерес от срастването на престъпността с държавата.

"Източникът на подслушаните разговори е с неясен произход, остава анонимен и никой не поема отговорност за разпространението им", каза тя.

Иванова обясни пред евродепутатите, че в основата на скандала са волята за реформи и недопускането на влияние от страна на бившата Държавна сигурност, както и предстоящите президентски и местни избори.

"Кръговете, които покровителстваха срастването на престъпността с държавата и се облагодетелстваха от него, сега търсят реванш за засегнатите си интереси", обяви Иванова.

Тя подчерта още, че България е правова държава, че СРС-та у нас се използват само в рамките на закона и че въпреки тези опити за насаждане на недоволство от управлението, правителството няма да допусне нелегитимни интереси да пречат на борбата му с престъпността.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати