Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Март 21
Начало arrow Свят arrow Скандалът с родните СРС-та разтърси и Страсбург

Скандалът с родните СРС-та разтърси и Страсбург

  Print E-mail
2011-01-18 09:43:43
източник: dnes.bg

Скандалът с подслушванията у нас се пренесе и в Европейския парламент. Късно снощи при откриване на месечната му сесия в Страсбург наши евродепутати представиха в пленарната зала своите гледни точки към събитията от последните дни.

Станимир Илчев от НДСВ поиска помощ от европейските институции за преструктуриране на българските специални служби.

"В България расте тревогата от увеличаващото се използване на специални разузнавателни средства. Назрява и страхова психоза от подслушване", обяви той.

По думите му усещането на българските граждани е, че институциите не работят добре и че брутално се нарушават човешки права, без борбата с престъпността да е станала по-ефективна.

Илчев разказа още  пред евродепутатите, че министър-председателят на България вече е сред участниците в подслушан разговор с компрометиращо съдържание и заключи, че като нова страна-членка на ЕС България се нуждае от съдействие, за да преструктурира специалните си служби.

Илияна Иванова от ГЕРБ пък обяви, че в основата на скандала са хора, които имат интерес от срастването на престъпността с държавата.

"Източникът на подслушаните разговори е с неясен произход, остава анонимен и никой не поема отговорност за разпространението им", каза тя.

Иванова обясни пред евродепутатите, че в основата на скандала са волята за реформи и недопускането на влияние от страна на бившата Държавна сигурност, както и предстоящите президентски и местни избори.

"Кръговете, които покровителстваха срастването на престъпността с държавата и се облагодетелстваха от него, сега търсят реванш за засегнатите си интереси", обяви Иванова.

Тя подчерта още, че България е правова държава, че СРС-та у нас се използват само в рамките на закона и че въпреки тези опити за насаждане на недоволство от управлението, правителството няма да допусне нелегитимни интереси да пречат на борбата му с престъпността.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини София. В статия, озаглавена „На два стола: България иска и с Русия, и с НАТО - но това не е възможно“, руският обществено-политически ежедневник „Новьiе известия“ анализира ...
  Новини София. В статия, озаглавена „, руският обществено-политически ежедневник „Новьiе известия“ анализира посещението на ръководителя на кабинета в Москва Дмитрий Медведев ...
  Новини В социалните мрежи бе публикувано видео, което показва маневра на руския изтребител Су-27, който ловко отмества изтребител на НАТО, приближил твърде много руски правителствен самолет, съобщи ...
  Новини Посланикът на Китай в Канада Лу Шайе заплаши Отава с "последици", ако забрани на китайският комуникационен гигант Huawei да участва в изграждането на 5G мрежа в северноамериканската страна, ...
  Новини Русия призова Турция да напусне Сирия и да остави на президента Башар Асад да си върне териториите след изтеглянето на американските войски от арабската държава, информират АП и "Дейли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?